Bašar el Asad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Merge-arrow 2.svg Ovaj članak potječe s nekog od jezički srodnih projekata i kandidat je za prenošenje na Wikipediju na bosanskom jeziku.

Neophodno je da se članak sredi i prilagodi bosanskom jeziku prije no što bude prebačen u glavni imenski prostor. Ako to ne bude urađeno ili se nije ni započelo njegovo poboljšanje u roku od 7 dana od prebacivanja, članak može biti označen za brisanje i obrisan. O samom članku i njegovom sređivanju možete diskutirati na njegovoj stranici za razgovor. Za pomoć se možete obratiti ovdje.

Članak je označen ovim šablonom 15.02.2012.
Bashar al Asad
Bashar al Assad.jpg
Bašar el Asad, sirijski predsjednik
Rođenje (1965-09-11) 11. septembar 1965 (54 god.)
Damask, Sirija
Nacionalnost Sirijac
Zanimanje državnik, političar, liječnik
Supružnik/ci Asma al-Assad
Djeca Zein, Hafiz, Karim
Roditelji Hafez al-Asad, Anišeh al-Asad

Bašar el Asad (arap. بشار حافظ الأسد; Damask, Sirija, 11. septembar 1965.) je predsjednik Sirijske Arapske Republike od 2000. godine. Na predsjedničkom položaju je naslijedio svog oca Hafiza el Asada.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Srednju školu je pohađao u Damasku, i završio ju je 1982. godine. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Damasku i diplomirao 1988. godine. Specijalizovao je oftamologiju u Vojnoj bolnici Tishreen i nastavio studije u Londonu, sve do 1994. godine.

Godine 1995. je bio na čelu Sirijskog računarskog društva (engl. Syrian Computer Society, SCS) radeći na širenju informatičke kulture po cijelom svijetu. Od 1995. je nadgledao reformske programe dva ministarstva — za obrazovanje i za visoko obrazovanje.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Godine 1985. se pridružio vojsci, i služio je u intendanturi. Prošao je kroz mnogobrojne vojne kurseve i vježbe. Dana 11. juna 2000. je unaprijeđen u rang general-lajtnanta i postavljen za komandanta Vojske i Oružanih snaga.

Juna 2000. je izabran za predsjedavajućeg Arapske socijalističke partije Baas. Dana 10. jula 2000. je izabran za predsjednika Republike, i dužnost je preuzeo nakon polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom,17. jula 2000. godine.

Ponovno je izabran za predsjedavajućeg Baas i njenog Centralnog komiteta na 10. kongresu u maju 2005. godine. Za predsjednika Republike ponovno je izabran 27. maja 2007. i položio je zakletvu 17. jula 2007. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]