Baaba Maal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Baaba Maal
Baaba Maal 2011.jpg
Osnovne informacije
Rođenje (1953-11-12) 12. novembar 1953 (68 godina)
Podor, French West Africa
(sada Senegal)
Instrumenti
Veb-sajtwww.baabamaal.com

Baaba Maal (rođen 12. novembra 1953.) je senegalski pjevač i gitarista rođen u Podoru, na rijeci Senegal. Pored akustične gitare, svira i udaraljke. Objavio je nekoliko albuma, kako za nezavisne tako i za glavne izdavačke kuće. U julu 2003. godine imenovan je UNDP-ovim emisarom za mlade. [1]

Maal pjeva prvenstveno na pulaar jeziku [2] i promovira tradiciju naroda koji govori pulaar, a koji živi s obje strane rijeke Senegal u drevnom senegalskom kraljevstvu Futa Tooro.

Očekivalo se da će Maal slijediti očevu profesiju i postati ribar. Međutim, pod utjecajem svog doživotnog prijatelja i porodičnog "griota", slijepog gitariste Mansoura Secka, Maal se posvetio učenju muzike od svoje majke i direktora škole. Nastavio je da studira muziku na univerzitetu u Dakaru prije nego što je otišao na postdiplomski studij na stipendiju u Beaux-Arts u Parizu

Pojavljuje se na dvije pjesme "Hunger" i "Still" na soundtracku filma Black Hawk Down i nastupio je na naslovnoj pjesmi video igre Far Cry 2 iz 2008. godine, uz pomoć stvaranja cijelog soundtracka za tu igru. [3] Svirao je na Bonnaroo-u i Svjetskom muzičkom festivalu u Sierra Nevadi 2010. godine.

Maal je nastupio na plenarnom zasijedanju u Novom pozorištu, u martu 2011

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Chinen, Nate (4 July 2006). "Exhilarating and Aware, an Eclectic Advocate". The New York Times (jezik: engleski).
  2. ^ Romer, Megan. "Baaba Maal Profile and Biography - Learn More About Senegalese African Musician Baaba Maal". Worldmusic.about.com. Arhivirano s originala, 6 September 2015. Pristupljeno 15 January 2016.
  3. ^ "Baaba Maal - The International Star Of Senegal Music". African-music-safari.com. 5 January 2016. Pristupljeno 15 January 2016.


== Vanjski linkovi

  • Baaba Maal – official site
  • Baaba Maal diskografija na Discogs