Babica buljooka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Babica buljooka
Babica buljooka
Babica buljooka
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Podpleme Vertebrata
Infrakoljeno Gnathostomata
Nadklasa Osteichthyes
Klasa Actinopterygii
Red Perciformes
Porodica Blenniidae
Rod Paralipophrys
Vrsta P. trigloides
Dvojno ime
Paralipophrys trigloides
Valenciennes, 1836
Sinonimi
Blennius trigloides
Lipophrys sabry
Lipophrys trigloides
Pholis trigloides

Babica buljooka (Paralipophrys trigloides) riba je iz porodice slingurki (lat. blenniidae). Jedina je poznata babica koja je aktivna i noću. Naraste do[1] 10 cm, golog je, sluzavog tijela, velike i izražene glave, s velikim očima i ustima s očnjacima u obje čeljusti. Peraje su razvijene, a leđna peraja se proteže cijelom duljinom leđa, podijeljena u dva dijela. Ova vrsta babica nema očne izdanke. Boja tijela joj ovisi o boji okoline, a kreće se od sivo-maslinaste, tamno smeđe pa do tamno sive. Bočno ima nekoliko okomitih tamnijih područja. Mužjaci su u sezoni mriješćenja smeđi. Ove babice su jako neaktivne, malo se miču, osim u sezoni parenja. Najčešće ih možemo naći na kamenjima koja vire iz vode, gdje nepomično stoje u kakvoj rupi ili procjepu. Mogu ostati dugo izvan vode, udišući zrak, čak i do 10 sati. Hrane se školjkama, raznim životinjicama i algama. Razmnožava se od februara do maja.

Ovu babicu možemo naći na cijelom Mediteranu i Crnom moru, na obalama istočnog Atlantika od Bretagne (Francuska), pa sve do Senegala i Kanarskih otoka i Madeire[2].

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Paralipophrys trigloides (akvarij.NET)
  2. ^ Paralipophrys trigloides (fishbase.org)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]