Bajazid I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bajazid I
I Bayezit small.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 1389 - 1402
Prethodnik Murad I
Nasljednik Mehmed I
Krunidba 1389
Supružnik Olivera Lazarević, Devlet Hatun
Dinastija Osmanlije
Otac Murat I
Majka Gülçiçek Hatun
Rođenje 1360
Smrt 8. mart 1403


Bajazid I (1360. – 8./9. mart 1403.), osmanlijski sultan.

Bajazid I postaje sultan 15. juna 1389. godine kada mu otac Murat I biva ubijen u bici na Kosovu polju. Zbog svog temperamenta ubrzo dobija nadimak "grom".

Njegova vladavina je vrijeme neprekidnih ozbiljnih vojnih sukoba. U prvom razdoblju njegovu pažnju privlače sjeverna Grčka, Bugarska i Konstantinopolj koji se nalazi pod blokadom. To razdoblje završava bitkom kod Nikopolja 1396. godine kada je velika križarska vojska uništena. Prije kažnjavanja Bizanta zbog poziva križarima Bajazid odlazi u Aziju obračunati se sa svojim sunarodnjacima koji žive u Karamanskom emiratu. Nakon povratka pokušava neuspješnu invaziju Peloponeza i veliku opsadu Konstantinopola. Drevna prijestolnica spašena je samo nesmotrenošću ovog sultana koji je diplomatskim putem uvrijedio Timur Lenka.

U ratu koji slijedi turska je vojska potpuno potučena u bici kod Angore 1402. godine, a sam Bajazid je zarobljen. Sljedeće godine umire u zarobljeništvu, što rezultira prvim i jedinim osmanlijskim građanskim ratom u kojem su se sukobili Bajazidovi sinovi: Sulejman, Musa, Isa i Mehmed I