Idi na sadržaj

Bajazid I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bajazid I
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina28. august 1389. - 28. juli 1402.
PrethodnikMurat I
NasljednikMehmed I
SupružnikDevlet Hatun
Hafsa Hatun
Sultan Hatun
Mileva Olivera Lazarević Despina Hâtûn
Devletşah Hatun
DinastijaOsmanlije
OtacMurat I
MajkaGülçiçek Hatun
Rođenje1360.
Smrt8. mart 1403.

Bajazid I (osmanlijski turski: بايزيد اول‎; 1360 – 8. mart 1403) bio je sultan Osmanlijskog Carstva od 1389. do 1402.[1] Izgradio je jednu od najvećih vojski u to vrijeme, ali je bio poražen u opsadi Konstantinopolja. Poražen je i zarobljen od strane Timurlenka u bici kod Angore 1402. godine, a umro je u zarobljeništvu u martu 1403. godine.

Vladavina

[uredi | uredi izvor]

Prije nego što je postao sultan Bajazit je bio guverner Kutahije, grada koji je osvojen od Germijanida. Bio je nestrpljiv vojnik, a zbog svog temperamenta u borbi protiv Karamanida dobio je nadimak "grom". Postao je sultan nakon smrti svog oca Murata I, kojeg je ubio srpski vitez Miloš Obilić tokom bitke na Kosovu 1389. godine. Kako je Srbija postala vazal Osmanlijskog Carstva, Bajazit je uzeo za ženu Oliveru Lazarević, kćerku srpskog kneza Lazara koji je izgubio život na Kosovu. Bajazit je priznao Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara, za novog srpskog despota sa značajnom autonomijom.

Njegova vladavina je vrijeme neprekidnih ozbiljnih vojnih sukoba. U prvom razdoblju njegovu pažnju privlače sjeverna Grčka, Bugarska i Konstantinopolj koji se nalazi pod blokadom. To razdoblje završava bitkom kod Nikopolja 1396. godine kada je velika križarska vojska uništena. Prije kažnjavanja Bizanta zbog poziva križarima Bajazid odlazi u Aziju obračunati se sa svojim sunarodnjacima koji žive u Karamanskom emiratu. Nakon povratka pokušava neuspješnu invaziju Peloponeza i veliku opsadu Konstantinopola. Drevna prijestolnica spašena je samo nesmotrenošću ovog sultana koji je diplomatskim putem uvrijedio Timur Lenka.

U ratu koji slijedi turska je vojska potpuno potučena u bici kod Angore 1402. godine, a sam Bajazid je zarobljen. Sljedeće godine umire u zarobljeništvu, što rezultira prvim i jedinim osmanlijskim građanskim ratom u kojem su se sukobili Bajazidovi sinovi: Sulejman, Musa, Isa i Mehmed I.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Bayezid I | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 20. 2. 2016.