Bajkonur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta sa lokacijom Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu

Kosmodrom Bajkonur (Kazaški: Байқоңыр ғарыш айлағы, Bayqoñır ğarış aylağı; Ruski: Космодром Байконур, Kosmodrom Baykonur), također poznat po imenu Tjuratam, je prvo u svijetu i najveće u trenutnoj upotrebi postrojenje za lansiranje raketa. Nalazi se u pustinjskim stepama Kazahstana, oko 200 kilometara (124 milje) istočno od Aralskog mora, sjeverno od rijeke Sir Darja, blizu Tjuratam željezničke stanice. Mjesto je 90 metara iznad nivoa mora. Vlada Kazahstana je iznajmila Bajkonur Rusiji, sve do 2050., i kosmodromom trenutno upravlja Ruska federalna svemirska agencija, i Ruske svemirske vojne snage. Oblik lokacije je elipsa, sa kosmodromom u sredini. Građen je 1950-tih kao baza operacija u ambicioznom svemirskom programu. Svake godine se vrši veliki broj lansiranja u različite svrhe.

Vostok 1, prva letjelica sa ljudskom posadom u svjetskoj historiji, je lansirana sa Bajkonura, sa mjesta zvanog Gagarinov početak.