Bajram-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bajram-paša je rodom iz Bosne i u jednom popisu bosanskih namjesnika zabilježen je pod imenom Džundizade, što bi na bosanskom značilo Vojniković. Dva puta je bio namjesnik Bosanskog vilajeta. Prije namjesnikovanja u Bosni, bio je silahdar-aga u carskom dvoru. Zapisano je, dok je bio valija Bosne, da je on bio dao pismeni nalog potčinjenima, kojim zabranjuje svako nasilje protiv bosanskih franjevaca. Za njegovog vremena su Dubrovčani zamolili da im se dozvoli slobodna trgovina u svim krajevima carstva, a oni će plaćati dvije hiljade i petsto dukata na ime džizje, koje je bilo prihvaćeno. Bajram-paša je poginuo za vrijeme opsjedanja Bagdada.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Bišćević Vedad, "Bosanski namjesnici Osmanskog doba (1463-1878)" Sarajevo, 2006.