Bajruzin Hajro Planjac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bajruzin Hajro Planjac
Rođenje (1962-03-19) 19. mart 1962 (62 godine)
Tešanj, DFJ
ZanimanjePjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista
Jezikbosanski
NacionalnostBošnjak

Bajruzin Hajro Planjac (rođen 19. marta 1961) bosanskohercegovački je pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bajruzin Hajro Planjac, rođen je 19. marta 1961. godine u Bobarama kod Tešnja. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, srednju metalsku, saobraćajnu i trgovačku u Doboju, a novinarsku na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo u Beogradu.

Ekonomiju je diplomirao na Fakultetu poslovne ekonomije Panevropskog univerziteta APEIRON[2] u Banjoj Luci. Magistrirao je na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku[3] gdje je završio i doktorske studije, odbranivši disertaciju o temi „Faktori uticaja na razvoj obrta, malih i srednjih poduzeća u BiH“[3]. Nešto kasnije na istom Univerzitetu dobio je i docenturu iz predmeta Menadžment i organizacija.[3] Pedagošku grupu predmeta završio je na Učiteljskom fakultetu Internacionalnog univerziteta u Brčkom.

Karijeru je počeo kao fizički radnik u Tehnici Zagreb, zatim monter u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, bravar u Trudbeniku u Doboju, mašinbravar u „4. septembru“ u Tesliću, muzičar u rock sastavu Atomski zvuk, menadžer na estradi, trgovački putnik u Izdavačkoj kući O. Keršovani Opatija i Beogradskom izdavačko grafičkom zavodu-BIGZ, oficir u ARBIH, novinar u novinama, na radiju i televiziji, zatim poduzetnik, glavni i odgovorni urednik, direktor, savjetnik, konsultant, univerzitetski profesor.

Kao omladinac, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, osnovao je vokalno-instrumentalni sastav, rock grupu Atomski zvuk, u kojoj je svirao bubnjeve. Grupa je par godina svirala na igrankama i zabavama u dobojskom regionu. Bio je i glumac u popularnoj TV seriji Viza za budućnost, igrajući tajkuna Habeta.

Osnovao je 1988. godine Književnu zajednicu STUDENAC, koja je kasnije prerasla u Izdavačko poduzeće Mak Dizdar,Izdavačko-štamparsku kuću, PLANJAX komerc.

Oženjen je suprugom Medinom. Ima troje djece. Ima unuke Damira i Darisa.

Sa grupom tešanjskih poduzetnika 1996. godine osnovao je Komerc banku, kasnije ABS banku koju je akvizirala Sparkassa. Osnovao je sa šest poduzetnika 2005. godine, Udruženje privrednika Biznis Centar, Jelah-Tešanj te kreirao i bio prvi organizator Međunarodnog sajma privrede u Tešnju.

Osnovao je 2017. godine Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH sa sjedištem u Bobarama (Tešanj) i Sarajevu čiji je bio direktor. Centar ima u svom sastavu Medicinsku i Saobraćajnu školu za odrasle te stručna osposobljavanja za oko 50 zanimanja. Organizovao je prvi poslijeratni MISS BiH za MISS svijeta.

Osnovao je 2022. godine sa Šimom Ešićem, Vildanom Pečenković i Mirzanom Pašić-Kodrić Institut za dječiju književnost u BiH.

Osnovao je 2023. sa porodicom Fondaciju Znanje i obrazovanje, koja ima za cilj da afirmiše i populariše znanje i obrazovanje, te stipendira nadarene učenike i studente i brine o autorskim pravima njenog osnivača.

Utemeljio je 1988. godine, MAK-list za tržišne komunikacije koji je izlazio dvije godine i bio njegov urednik.

Utemeljio je petnaestodnevni informativni list TEŠNJAK, nezavisne novine te enigmatsku reviju Enigmu, Skandi PLANJAX, Skandi ĐERDAN, Enigmatski ĐERDAN, Specijal ĐERDAN. Neke od njih skoro 25. godina redovno izlaze i distribuiraju se u Bosni i Hercegovini.

Utemeljio je Šahovski EXKLUZIV za koji su pisala i najveća svjetska imena iz šaha.

Utemeljio je 2004. godine PLANJAXOVU NAGRADU ZA NAJBOLJU KNJIGU POEZIJE U BIH, u iznosu 5.000 KM i plaketu. Laureati ove nagrade su M. Stojić, M. Delalić, D. Džamonja, I. Kajan, K. Mahmutefendić, A. Brka i H.Hajdarević.

Utemeljio je 2013. književnu nagradu PLANJAXOVO PERO, za najbolju priču za djecu i mlade.

Utemeljio je 2022. PLANJAXOVU NAGRADU ZA NAJBOLJU KNJIGU ZA DJECU - DJEČIJI OSMIJEH, u iznosu 10.000KM, plaketu i ime i prezime LAUREATA uklesano na Spomenu piscu postavljenom u Pjesničkom parku.

Utemeljio je Međunarodnu književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić”, PLANJAXOVU nagradu “Ramiz Brkić”, za najvredniju knjigu iz književnosti objavljenu u Izdavačko-štamparskoj kući PLANJAX komerc i PLANJAXOVU nagradu “Smail F. Terzić” za svestranost, i PLANJAXOVU kagradu “Nafa Bukvić”, za književni prvijenac izdat u PLANJAXU.

Utemeljio je u Općoj biblioteci u Tešnju FOND/LEGAT Bajruzina Hajre Planjca vrijedan blizu 4.000 primjeraka knjiga i drugoh dokumenata. Poklonio je biblioteci u Maglaju 2.000 knjiga, te biblioteci u Potočarima 1.000 knjiga.

U cilju afirmacije knjige i autora formirao je ALEJU PISACA, sa tridesetpet stabala ispred područne škole u Bobarama u kojoj svoje Stablo sjećanja imaju najistaknutiji bosansko-hercegovački književnici, čije knjige je uređivao, štampao i izdavao. Akademici: A. Gojer, A. Sidran, S. Kulenović, G.Šljivo, te N. Ibrišimović, Š. Ešić, M. Vešović, I. Kajan, I. Spahić, S. Kurtić, I. Kobaš, R. Džafić, I. Bekrić, M. Šarić, E. Kujundžić, H. Kadrić, H. Hajdarević ...

Fomirao je MUZEJ KNJIGE u foajeu Izdavačko-štamparske kuće PLANJAX komerc i Centru za obrazovanje odraslih EDUKA BH u kome će biti prezentirani originalni primjerci i kopije papirne i digitalne knjige kroz historijsku vertikalu, te Art galeraiju sa stalnom postavkom slika.

Formirao je PJESNIČKI PARK u poslovno-obrazovnom kompleksu PLANJAX u Bobarama u kome je pored ostalog izgradio i SPOMEN KNJIZI na kome je uklesan zapis iz Egipta „Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona gradi spomenike u srcu onoga koji je čita“, te SPOMEN PISCU na kome svake godine ukleše ime i prezime laureata DJEČIJEG OSMIJEHA.

Sudjelovao je na brojnim književnim festivalima u zemlji i inostranstvu: Sarajevski dani poezije u Sarajevu, Stazama djetinjstva u B. Krupi, Vezeni most u Tuzli, Zeničko proljeće u Zenici, Andrićevi dani u Travniku, Festivalu dječije umjetnosti FEDU u Sarajevu, Riječi sa Une u Bihaću, Kikićevim susretima u Gradačcu, Dječijem osmijehu u Tešnju, zatim međunarodnim festivalima: „Pod starom maslinom“ u Baru, (MNE) „Festivalu prijateljstva“ u Yalovi (TUR), Festivalu KIBATEK u Izmiru (TUR)[4].

Kreirao je projekat KAKO POKRENUTI I VODITI VLASTITI BIZNIS[5] s ciljem smanjena odlaska mladih iz BiH.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz biznisa, počev od plakete Menadžera općine Tešanj, Menadžera ZE-DO kantona, Menadžera godine u BiH, do Međunarodnog trofeja za kvalitet u Ženevi (Švajcarska), te Plakete NAJČITANIJI PISAC za djecu u biblioteci u Bosanskoj Krupi 2011, a 2005. roman Habetova koliba, u selekciji Muhidina Džanke, te 2010. Tajne djedovog mlina, u selekciji Rašide Kadrić, proglašene su najboljim knjigama za djecu u BiH,.

Pokrenuo je, kreirao i bio urednik projekta KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI u dva izdanja.

Urednik je kapitalnog izdanja HISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE 1788-1878. u dvanaest tomova, autora akademika Galiba Šljive.

Redovni je član Međunarodne istraživačke akademije nauka i umjetnosti (MIANU)[6].

Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine[7], Društva bošnjačkih pisaca, Udruženja bosanskih umjetnika[8], Saveza nezavisnih novinara[9], Udruženja poslodavaca, Udruženje privrednika...

U svojoj „Bibilografiji„ - Pisac sa dva imena (Planjax, Tešanj, 2019.)[10] na 280 strana je evidentirano 1108 bibliografskih jedinica u par stotina novina, časopisa.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

1. Djevojka i breza, poezija, Otokar Keršovani Opatija, 1987.

2. Igra Sunca, (sa K. Derakovićem ) poezija, Vidici Gračanica, 1988.

3. Zalutali mjesec, poezija, Narodni univerzitet Tešanj, 1988.

4. Žubor na Studencu, (sa grupom autora) KZ Studenac Bobare, 1989.

5. Bobarsko biserje, (sa grupom autora), KZ Studenac Bobare, 1990.

6. Pjesme sa plavih zvijezda, (sa grupom autora) KZ Studenac , 1991.

7. Pjeva krvava Bosna(sa grupom autora), Mak Dizdar– TRN Tešanj, 1993.

8. Djetinjstvo u Pousorju, (priče) Planjax Tešanj,1996. (dva izdanja).

9. Bosnuj Bosno, (poema), Planjax Tešanj, 1996. (dva izdanja)

10. Herbar-mapa za bilje, Planjax Tešanj, 1998. (dvanaest izdanja)

11. Šta da radi ovaj zalog, (sa M.Bećirbašićem)Planjax Tešanj, 1998.

12. Bojanka sa abecedom, Planjax Tešanj, 1999. (deset izdanja)

13.Bojanka sa azbukom, Planjax Tešanj,1999. (tri izdanja).

14. Slovarica za početnike – Planjax Tešanj,1999. (petnaest izdanja).

15. Tehničko pismo, (sa grupom autora) Planjax Tešanj, 1999. (dva izd.)

16. Zlatni spomenar, (priredio) Planjax Tešanj, 2000, (tri izdanja).

17. Bosanski vicevi, (prikupio) Planjax Tešanj, 2000. (tri izdanja)

18. Mudrice-mudre izreke, (priredio) Planjax Tešanj, 2000.

19. Bašta moje majke, (slikovnica) Planjax Tešanj, 2000.

20. Slovarica početnica, Planjax Tešanj, 2000.

21. Jetimi, (slikovnica) Planjax Tešanj, 2003.

22. Habetova koliba,(roman za mlade Bosanska riječ Tuzla,2005.(15. izd.)

23. Kiketov rov, (roman za mlade) Planjax Tešanj, 2006.

24. Najljepše priče za djecu i roditelje, (12 slikovnica ), Planjax, 2007.

25. Dobro nam došli, (igrokaz), Planjax Tešanj, 2008.

26. Mirzin dnevnik, (roman za mlade) Preporod Sarajevo, 2008. (šest izd).

27. Putnik sanjar, (poezija) Planjax Tešanj 2008 god. (pet izdanja).

28. Bracikina Družina, (roman za mlade), Planjax Tešanj, 2009.(7 izd.)

29. Majka, (poema) Planjax Tešanj, 2009.

30. Ljepotanke za čitanke, (poezija) sa A. Hozićem, I. Kajanom, R. Džafićem i M. Omerovićem, Planjax Tešanj, 2009., (dva izdanja).

31. U mom atelieru, (sa grupom tešanjskih pjesnika) CKO. Tešanj, 2009.

32. Tajne djedovog mlina,(roman za mlade) Planjax Tešanj, 2010.(osam izd.)

33. Zlatna diploma, (priče za djecu), Planjax Tešanj, 2011, (tri izdanja).

34. Vuk dobrivuk, (basne), Planjax Tešanj, 2011. (tri izdanja).

35. Tajne uspješnih poduzetnika, (sa E. Ajanovićem) UN u Travniku 2011

36. Manguparije Mutka Genijalca,(roman za mlade)Planjax Tešanj, 2012. (tri izd.)

37. Na krilima maš te, (basne sa M. Đedovićem, Ž. Milenićem, F . Kučukom i M. Đapo) Planjax Tešanj, 2012, (tri izdanja).

38. Eko bonton za djecu i omladinu, Planjax Tešanj, 2012. (tri izdanja).

39. Značaj organizacije i motivacije ljudi,(sa E. Ajanovićem) UN Travnik 2012

40. Vjerni rob ljepote,(izbor M.Ć. Ćatića sa R. Brkićem) Tešanj,2012.

41. Đulizaro moja, (izbor M.Ć. Ćatića - sa R. Brkićem,Planjax Tešanj 2013.

42. Metodologija naučno-istraživačkog rada (sa A. Alihodžićem, M. Bunjevac), Planjax Tešanj 2013.

43. Priče za dobro jutro, Planjax Tešanj, 2013. (sedam izdanja).

44. Pjesme za dobar dan, Planjax Komerc Tešanj, 2014. (pet izdanja)

45. Basne za dobro podne, Planjax Komerc Tešanj, 2014. (pet izdanja)

46. Bajke za dobar san, Planjax Komerc Tešanj, 2014. (pet izdanja)

47. Životinjsko carstvo, (komplet od 12 slikovnica), Planjax Tešanj, 2014.

48. Najbolji prijatelj, (roman za mlade ) Planjax Komerc Tešanj, 2015.

49. Stazama djetinjstva, (sa grupom autora) Biblioteka B. Krupa 2015.

50. Made in Tešanj, (poezija) Planjax Komerc Tešanj, 2016.

51. Srebreno djetinjstvo, (roman) Planjax Komerc Tešanj 2016.

52. Od ideje do biznisa, (sa E. Ajanovićem) Planjax komerc 2016.

53. Pisac sa dva imena, (proza) Planjax Komerc Tešanj, 2017. (tri izdanja)

54. Malo i srednje poduzetništvo, Planjax komerc Tešanj, 2018.

55. Izabrana djela u šest knjiga, Planjax komerc Tešanj, 2020.

56. Daidžina priča, Planjax komerc Tešanj, 2020. (pet izdanja)

57. Djedove priče (izbor proze), Planjax komerc, 2021. (četiri izdanja)

58. Kako sam dobio dva imena, Planjax komerc, Tešanj 2022.

58. Kako sam zaradio patike, Planjax komerc, Tešanj 2022.

59. Kako sam izgubio majčino povjerenje, Planjax komerc, Tešanj 2023.

60. Kako sam tražio posao, Planjax komerc, Tešanj 2023.

61. Kako sam osramotio majku, Planjax komerc, Tešanj 2023.

62. Kako sam postao pjesnik i pripovjedač, Planjax komerc, Tešanj 2023.

63. Djevojčica sa kikicama, izbor, Institut za dječiju književnost, Tešanj, 2023.

64. Saobraćajni bonton za djecu i mlade, Planjax komerc, Tešanj (u pripremi)

65. Zašto sam zaljubljen u Mojcu (u pripremi)

66. Zašto sam trgovao na Ponte rosu (u pripremi)

67. Zašto sam nazuo očeve čizme (u pripremi)

68. Zašto sam išao u Odžak (u pripremi)

69. Zašto sam ljut na poreznika (u pripremi)

70. Zašto sam sa djedom išao u grad (u pripremi)

71. Dječak iz srednje Bosne, priče, Lijepa riječ, Tuzla, u pripremi

72. Hajrometar, komplet u šest knjiga, Lijepa riječ, Tuzla, (u štampi)

AUDIO IZDANJA

73. Habetova koliba, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica,Sarajevo 2010.

74. Kiketov rov, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Sarajevo 2010.

75. Mirzin dnevnik, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Sarajevo 2010.

76. Tajne djedovog mlina, Biblioteka za slijepa i sl. lica, Sarajevo 2010.

77. Bracikina družina, Biblioteka za slijepa i sl. lica, Sarajevo 2010.

78. Djedove priče, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Sarajevo, 2020.

IZDANJA O DJELU BAJRUZINA HAJRE PLANJCA

79. PLANJAC u književnoj kritici, R. Brkić, Preporod Sarajevo Centar, 2008.

80. Otkrivanje tajnih djedovog mlina, R. Brkić, Opća Biblioteka Tešanj 2010.

81. Bibliografija pisca sa dva imena, A. Džinalić, B.Aličić-Hodžić, Planjax komerc, 2018.

82. Autentičnost književne riječi B. H.Planjca, prof.dr V. Pečenković, Planjax komerc Tešanj, 2021.

83. Stvaralaštvo za djecu B. H. Planjca, diplomski rad Tijane Nenadović na Akademiji vaspitačko-medicinkih strukovnih studija, Aleksinac, 2022. (SRB)

84. Stvaralački i žanrovska raznovrsnost u obraćanju djeci i mladima Bajruzina Hajre Planjca, akademik dr. sci. Milutin Đuričković, u pripremi.

85. Katalog izdanja&bibliografija B.H.Planjca, Institut za dječiju književnost u BiH, Tešanj, 2023.

Međunarodna priznanja[uredi | uredi izvor]

• Plaketa Mali princ za roman Habetova koliba - najbolja knjiga za djecu i mlade u regiji (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina), 2005.

• Plaketa Mali princ za roman Tajne djedovog mlina - najbolja knjiga za djecu i mlade u regiji (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina), 2010.

• Uvrštavanje u nastavni plan i program Ministarstva za obrazovanje Srbije, Sandžak (u čitanku za 3. razred) i Tajne djedovog mlina u lektiru 6. razreda, 2011.

• Nagrada ГОЦЕВА МИСЛА, Skopje, 2020.

• Nagrada ЛУКИЈАН МУШИЦКИ, Beograd, 2022.

• Nagrada XXXIII Međunarodnog sajma knjiga Sarajevo, 2022.

• Nagrada književnog festival KIBATEK, Izmir, Turska, 2022.

• Nominacija za Međunarodnu nagradu Astrid Lindgren, 2023. - najveću nagradu na svijetu za dječiju knjiže

Međunarodna izdanja[uredi | uredi izvor]

BOSNA I HERCEGOVINA: Kredenac/Cupboard, na bosanskom i engleskom jeziku, u prevodu H. Perče, prof., PLANJAX Tešanj, 2000., Bosnuj Bosno, Zadužbina Petar Kočić, Banja Luka-Beograd, 2007., Bracikina družina, na Brajevom pismu, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Sarajevo, 2008

SRBIJA: Дједове приче, избор, НЕВЕН, Београд, приредио и предговор написао проф. др. Миомир Милинковић - у припреми, Брацикина дружина (Сунчани брег, Београд, 2022), Tajne djedovog mlina (Ruka, Tutin 2011), Habetova koliba (Ruka, Tutin, 2008)

S.MAKEDONIJA: Златна диплома (2018. Бata пресс Скопје) i Тајните на дедовата воденица (2022. Бata пресс Скопје) u prevodu Nauma Popeskog HRVATSKA: Djevojka i breza (O.Keršovani Opatija 1987)

ŠVEDSKA: Mirzin dnevnik (Udruženje BIH-SVE, Norrköping 2008)

CRNA GORA: Habetova koliba (Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje, 2022)

NJEMAČKA: Habet’s hütte (Das Bosnische Wort, Wuppertal, Werlag expreditionen Hamburg, 2023), prevod doc. dr Emine Čabaravdić-Kamber, Das

golden Diplom, u prevodu prof. dr. Bisere Suljić Boškailo, u pripremi

MAĐARSKA: Gyermekkorom játékai, u prevodu Kovács Jolánke (AB ART Kiado, 2023)

KANADA: Bracika’s bunch, Ukyoto publishing, Ontario, 2022., u prevodu mr. Dragane Pavlović Ribać; The secrets of Grandfather’s mill, Ukyioto publishing, ntario, 2023. u prevodu Eme Džudžević, prof., The Games of my child, Ukyoto publishing, Ontario, 2023. u prevodu Dragane Pavlović Ribać, The golden Diplom, u revodu Eme Džudžević, u pripremi. INDIJA: Bracika’s bunch, (Isekai Labst LPP Etail, Hyderabad 2023) u prevodu Dragane Pavlović Ribać, The secrets of randfather (Isekai Labst LPP Etail, Hyderabad 2023) u prevodu Eme Džudžević, The Games of my child (Isekai Labst LPP Etail, Hyderabad 2023) u prevodu Dragane Pavlović Ribać, Bracika’s bunch (Tulika Publishers, Mumbai, 2023), u prevodu Dragane Pavlović Ribać, The secrets of Grandfather’s mill (Tulika Publishers, Mumbai, 2023), u prevodu Eme Džudžević, The games of Chilhood (Tulika Publishers, Mumbai, 2023), u prevodu Dragane Pavlović Ribać.

BUGARSKA: Igri ot moeto detstvo, u prevodu Nataše Panić, prof. i Ljudmile Jordanove, AC Sofija - u pripremi

KOSOVO: Fëmijëria e Argjendtë, Libraria Pena, Prizren 2023, u prevodu Ilira Krasnicija, prof.

TURSKA: Dede degirmeninin sirlaz, u prevodu Alme Brničanin, prof. u pripremi; Bracika’nin ekibi, u prevodu Hasana Sole, prof., u pripremi

ENGLESKA: Stories of my Grandfather, u prevodu Dragane Pavlović Ribać (Europa Box, London), Habet’s Hut, u prevodu Hilme Perče, prof., u pripremi

ITALIJA: I segreti del mulino di mio nono, u prevodu Fatime Neimarlija, prof., u pripremi, La capanna di Habet, u prevodu Romine Pajić Guido, u pripremi.

RUSIJA: Хижина Хаббе, (Izdavačka kuća SVEŽI POGLED, Sankt Petersburg), u prevodu Dajane Lazarević, prof. (u pripremi).

BJELORUSIJA: Хижина Хаббе (Izdavačka kuća ZVEZDA, Minsk) u prevodu Dajane Lazarević - u pripremi

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Akta.ba. "Bajruzin Hajro Planjac, pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista - Akta.ba". www.akta.ba (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 4. 2023.
  2. ^ "Fakultet poslovne ekonomije – Panevropski univerzitet Apeiron | Banja Luka". Pristupljeno 22. 4. 2023.
  3. ^ a b c "POČETNA". fmpe.edu.ba. Pristupljeno 22. 4. 2023.
  4. ^ "Planjac i Kasap predstavljali BiH u Izmiru".
  5. ^ "Tajne uspješnih preduzetnika".
  6. ^ "Home - Mianu". mianu.org. Pristupljeno 22. 4. 2023.
  7. ^ "Društvo pisaca Bosne i Hercegovine". Pristupljeno 22. 4. 2023.
  8. ^ "UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA | BOSLITERNI - Bosanska literatura na Internetu". BOSLITERNI – Bosanska literatura na Internetu. 13. 4. 2015. Pristupljeno 22. 4. 2023.
  9. ^ "O nama". BH novinari. Pristupljeno 22. 4. 2023.
  10. ^ "Pisac sa dva imena". www.ebooks.ba. Pristupljeno 22. 4. 2023.[mrtav link]