Balšići

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Balšića

Balšići su zetska vladarska dinastija.

Balšići se pominju od 1360. Kada se Srpsko carstvo raspalo područje Zete ostalo je u novom okruženju. Sinovi vlastelina Balše zavladali su Zetom. Držali su i područje Bara, Budve i sjeverne Arbanije. Dinastija je nevelika a ima svoje predstavnike Đurađ II Stratimirović Balšić (1385-1403) i Balša III Balšić (1403-1421). Đurađ II. Stratimirović bio je oženjen Jelenom, kćerkom srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Ona se kasnije preudala za bosanskog vojvodu Sandalja Hranića Kosaču.

Balšići su imali jake protivnike u svom susjedstvu. U zavisnosti od odnosa snaga među susjedima izvlačili su korist i za sebe, ali i bili predmetom tuđih kombinacija. Balšići su se umiješali u slamanje oblasnog gospodara Nikole Altomanovića i prisvojili Trebinje, Konavle i Dračevicu 1373. To im je omogućilo da preuzmu poziciju glavnih gospodara u dubrovačkom zaleđu jer su od tada primali Svetodmitarski dohodak. Početkom 1377. bosanski ban Tvrtko I Kotromanić im je preoteo te posjede i pravo na Svetodmitarski dohodak.

Kasnije su Balšići predstavljali jake protivnike Bosancima. Bosanci su saveznike pronašli u zetskim Crnojevićima i stali na njihovu stranu u sukobu Crnojevića i Balšića. Kasnija historija Balšića odvija se u zapetljanijim međunarodnim okolnostima. Na posjede Balšića pretendirale su Osmanlije i Venecija. U borbama protiv Mlečana Balšići su zaštitu nalazili kod bosanskog vojvode Sandalja Hranića i srpskog despota Stefana Lazarevića

Literatura[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Balšići koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.