Balkanturist

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Balkanturist logo.

Balkanturist (bugarski: Балкантурист) jest najstariji postojeći bugarski turoperator, osnovan 6. januara 1948. kao državni monopol u tadašnjoj Narodnoj Republici Bugarskoj. Privatizovana 1995. godine, nastavila je da postoji u uslovima tržišne privrede posle 1989. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Balkanturist je osnovan kao samostalno preduzeće, u sastavu Ministarstva željeznica, za vreme vlade Georgija Dimitrova. Sa početnim kapitalom od 300 miliona leva, njegova početna usluga bila je da nadoknadi čehoslovačka preduzeća u Bugarskoj koja su nacionalizovana nakon bugarskog državnog udara 1944. tako što je čehoslovačkim građanima ponudila odmor na bugarskoj obali Crnog mora. Kako je ratna odšteta nametnuta Bugarskoj nakon Drugog svjetskog rata učinila da zemlja nije u mogućnosti da finansijski nadoknadi Čehoslovačku, čehoslovački lider Klement Gottwald predložio je tu ideju.

U narednim decenijama Balkanturist je postepeno proširio svoje poslovanje na planinski i kulturni turizam u Bugarskoj, kao i uslužne turiste iz drugih zemalja istočnog bloka osim Čehoslovačke: Sovjetskog Saveza, Istočne Njemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije. Balkanturist je odigrao veliku ulogu u uspostavljanju planiranih primorskih ljetovališta kao što su Zlatni pijesci i Sunčani breg, a bugarska politika međunarodnog turizma kao profitabilne branše inspirisala je druge socijalističke zemlje poput Jugoslavije i Rumunije da razviju vlastita ljetovališta.

Nakon demokratskih promjena 1989. godine, Balkanturist je 1995. godine privatizovan od strane Bugarskog turističkog holdinga. Od 2008. godine nudi odmor u Bugarskoj i na više od 35 destinacija u inostranstvu. Kompanija poseduje Grand Hotel Varna, hotel Lebed, Rubin, Delfin, Delfin Marina, Paradise Beach i internacionalne hotele na obali Crnog mora, Hotel Rila u Borovcu, Arbanasi Palace i Grand Hotel Bugarska u Sofiji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • ""Балкантурист" очаква 22% повече туристи през 2008 г." (jezik: bugarski). Монитор, MyHoliday.bg. Arhivirano s originala, 14. 4. 2021. Pristupljeno 6. 9. 2008.
  • Благов, Крум (8. 1. 2008). "Плащаме борч с чехкини на плажа" (jezik: bugarski). Стандарт. Arhivirano s originala, 7. 3. 2009. Pristupljeno 6. 9. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]