Bamja (rod)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Abelmoschus
(Rod bamji)
Abelmoschus esculentus: cvjetni pupovi i mladi plodovi
Abelmoschus esculentus:
cvjetni pupovi i mladi plodovi
Sistematika
Carstvo Plantae
Potcarstvo Tracheobionta
Divizija Fanerógama / Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Potklasa Dilleniidae
Red Malvales
Porodica Malvaceae
Potporodica Malvoideae
Pleme Hibisceae
Rod Abelmoschus
Vidi tekst

Abelmoschus je rod sa oko 15-ak vrsta cvjetnica iz porodice Malvaceae (šljezovi), koje prirodno rastu u tropskoj Africi, Aziji i sjevernoj Australiji. Ranije su bile uključene u rod Hibiscus, ali su sada preklasificirane u odvojen rod.

Rod se sastoji od jednogodišnjih i višegodišnjih zeljastih biljaka, koje narastu do visine od oko 2 m. Listovi su dugački 10–40 cm i široki, dlanovito rebrasti, sa 3-7 režnjeva. Režnjevi su po dubini vrlo promjenjivi, od jedva jajastih, do urezanih gotovo do osnove lista. Cvjetovi su promjera 4–58&nbsp cm, s pet bijelih do žutih latica, često s crvenom ili ljubičastom mrljom na dnu. Plod je kapsula, dug 5–20 cm, sa brojnim sjemenkama.

Vrste roda Abelmoschus su hrana larvama nekih vrsta Lepidoptera, uključujući Chionodes hibiscella, koja je nađena na A. moschatus.

Odabrane vrste

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Nekoliko je vrsta jestivo, s mladim sjemenskim mahunama i mladim lišćem koje se priprema kao povrće. Na Balkanu je posebno cijenjena u Makedoniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini. Priprema se na različite načine, od popularne "begove čorbe", do kombinacija sa različitim vrstama mesa. Vjeruje se da je afrodizijak.

Najvažnija komercijalno uzgojena vrsta je okra.

Abelmoschus manihot (aibika) daje vlakna poput jute, a Abelmoschus moschatus (abelmosk) uzgaja se za mošusno sjeme (mošusna ambreta, zamjena mošusa, što, navodno, može uzrokovati fitofotodermatitis.[2]

Galerija vrsta[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Quattrocchi, Umberto (1999). CRC World Dictionary of Plant Names: Common Names, Scientific Names, Eponyms, Synonyms, and Etymology. Boca Raton, Florida: Taylor & Francis. str. 2. ISBN 978-0-8493-2675-2. OCLC 41361544. Pristupljeno 27. 11. 2018.
  2. ^ "Wellness Library:Ambrette (Abelmoschus moschatus)".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Kundu BC, Biswas C. 1973. Anatomical characters for distinguishing the genera Abelmoschus and Hibiscus. Proc. Indian Sci. Congr. 60. (3): 295