Idi na sadržaj

Bang-A-Boomerang

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Bang-A-Boomerang"
Datoteka:ABBA - Bang-A-Boomerang.jpg
Singl ABBA-e
s albuma ABBA
Objavljen21. april 1975.
Snimljen1974.
Žanršlager
Trajanje3:05
IzdavačPolar Music
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
I Do, I Do, I Do, I Do, I Do (1975.) Bang-A-Boomerang (1975.) Rock Me (1975.)

Bang-A-Boomerang je pjesma švedske pop grupe ABBA, koju su prvi put objavili Svenne & Lotta (i švedska i engleska verzija). Demo snimak ove pjesmu sa engleskim tekstovima (ali bez snimljenog pjevanja) prvi put su snimili muzičari grupe ABBA za njihov istoimeni album ABBA u septembru 1974. godine. Pjesmu su napisali Benny Andersson, Björn Ulvaeus i Stig Anderson i u jednom trenutku imala je radni naslov "Stop and Listen to Your Heart". Stihovi upoređuju "poruku ljubavi" sa bumeranzima koji se vraćaju i koje su razvili australijski Aboridžini.

Krajem 1974. godine Andersson, Ulvaeus i Anderson pozvani su na švedsku državnu televizije kao kompozitori da podnesu pjesmu za muzičko takmičenje Melodifestivalen 1975. godine. Budući da sami članovi ABBA nisu htjeli ponovo da učestvuhu na ovom takmičenju, samo godinu dana nakon pobjede, umjesto toga dali su priliku i pjesmu kolegama iz grupe Svenne & Lotta, koji su svirali za izdavačku kuću Polar Music. Stig Anderson je prilagodio stihove pjesme "Bang-A-Boomerang" na švedski jezik i preimenovao je u "Bang en Boomerang". Dvojac je kasnije napravio pjevački snimak ove pjesme u novembru 1974. godine u produkciji Björn & Benny s drugačijim aranžmanom, te uočljivo kraćom verzijom pjesme (2:50) od originalnog demo snimka, kako bi se uklopila u trominutno pravilo Eurosong takmičenja. Pjesma je završila na trećem mjestu švedskog predtakmičenja za Eurosong u februaru 1975. godine i postala je jedan od najvećih hitova grupe Svenne & Lotta. Provela je sedam sedmica na radijskoj ljestvici popularnosti Svensktoppen u razdoblju od 9. marta do 11. maja 1975. godine, s drugim mjestom kao najboljim rezultatom.[1] Muzički sastav Svenne & Lotta također su snimili pjesmu sa originalnim tekstovima na engleskom jeziku, a obje verzije bile su uvrštene na njihov studijski album iz 1975. godine pod nazivom Svenne & Lotta 2/Bang-A-Boomerang (Polar POLS 259). Engleska verzija je objavljena i na singl ploči u Danskoj, gdje je ostvarila veliku prodaju, pa se iz skandinavske perspektive pjesma "Bang-A-Boomerang" i dalje prvenstveno smatra hit singlom i klasikom Melodifestivalen grupe Svenne & Lotta. Pod imenom "Sven & Charlotte", njihova originalna verzija na engleskom također je objavljena u većini evropskih zemalja, a našla se i na nekoliko ljestvica popularnosti u Okeaniji.[2] ABBA je zatim u proljeće 1975. godine ponovno snimila svoju pjesmu na engleskom jeziku, koristeći prateću pjesmu Svenne & Lotta, navodno na iznenađenje ovog muzičkog dvojca, te je uvrstila na svoj album ABBA. Kasnije ju je objavila i na singl ploči u Francuskoj 21. aprila 1975. godine, sa pjesmom "SOS" na B-strani, gdje je bila manji hit. Iako je pjesma uvrštena na prvi album najvećih hitova grupe ABBA Greatest Hits, koji je objavljen 17. novembra 1975. godine, verzija ABBA-e zapravo nikada nije objavljena kao singl u Skandinaviji.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Svensktoppen - 1975
  2. ^ "Archived copy". Arhivirano s originala, 11. 5. 2008. Pristupljeno 2. 4. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) ABBA - The Complete Recording Sessions, Palm, Carl Magnus, str. 45