Bangladeš

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Narodna Republika Bangladeš
গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
Gônoprojatontri Bangladesh
Zastava Bangladeša Grb Bangladeša
Zastava Grb
Himna
"Amar Shonar Bangla"
Položaj Bangladeša
Glavni grad Dhaka
Službeni jezik bengalski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Zillur Rahman
 -  Premijer Sheikh Hasina Wazed
Nezavisnost 26. mart 1971. od Pakistana 
Površina
 -  Ukupno 144.000 (91.)
 -  Vode (%) 7.0
Stanovništvo
 -  Ukupno 164.400.000 (7.)
 -  Gustoća stanovništva 1099/km2 
BDP (PKM)
 -  Ukupno 258 milijardi US$ 
 -  Per capita 1572 US$ 
Gini  33,2 (srednji) 
Valuta Taka
Vremenska zona UTC +6, ljeti UTC +6
Pozivni broj +880

Bangladeš, službeno Narodna Republika Bangladeš, je gusto naseljena azijska zemlja, smještena na delti rijeka Gangesa i Brahmaputre, okružena Indijom na zapadu, sjeveru i istoku, te Mijanmarom na jugoistoku.


Historija[uredi | uredi izvor]

Od 1906. godine Bangladeš je bio u sastavu Pakistana (pod nazivom Istočni Pakistan) sve do 1971. godine kada je nakon nemira, koji su zamalo prerasli u građanski rat, proglasio nezavisnost.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Parlament Bangladeša

Bangladeš je unitarna država, parlamentarne demokratije. Direktni izbori za sve građane starije od 18 godina se održavaju svake pete godine. Jednodomni parlament se zove Jatiya Sangsad. Trenutno ima 345 članova, uključujući i 45 rezervisanih za žene. Ustav Bangladeša je napisan 1972., i od tada je dobio 14 amandmana.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Administrativne oblasti Bangladeša

Bangladeš je podijeljen na sedam administrativnih oblasti, nazvanih po njihovim sjedištima: Barisal (বরিশাল), Chittagong (চট্টগ্রাম), Dhaka (ঢাকা), Khulna (খুলনা), Rajshahi (রাজশাহী), Sylhet (সিলেট), i Rangpur (রংপুর).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Satelitski snimak pokazuje geografiju Bangladeša

Bangladeš leži između 20° i 27° sjeverne geografske širine, i 88° i 93° istočne geografske dužine.

Bangladeš se nalazi na deltama rijeka Gang–Brahmaputra i delti Ganga. Ova delta je formirana na ušću rijeka Gang (lokalno ime Padma ili Pôdda), Brahmaputra (Jamuna ili Jomuna, također poznata i kao "Yamuna"), i Meghna; kao i njohovih odgovarajućih pritoka. Gang se spaja sa rijekom Jamuna (glavnim kanalom rijeke Brahmaputra) i kasnije spaja sa Meghna-om, da bi se na kraju ulile u Bengalski zaliv. Naplavljeno tlo koje su donijle ove rijeke, čine jedan od najplodnijih platoa u svijetu. Bangladeš ima 57 prekograničnih rijeka, čineći teško rješiv politički problem. Većina teritorije je ispod 12 metara nadmorske visine.


Privreda[uredi | uredi izvor]

Sađenje riže

Privreda Bangladeša, se temelji isključivo na poljoprivredi. Bangladeš je jedan od najvećih svjetskih proizvođača: riže (4. mjesto u svijetu), krompira (11.), mango (9.), ananasa (16.), tropskog voća (5.), luka (16.), banana (17.), jute (2.), čaj (11.). Tri četvrtine prihoda u izvozu dobijaju, zapravo, od tekstilnih proizvoda. Rangirani su kao 4-ti najveći izvoznik odjeće u svijetu.

Prepreke razvoju su: česti cikloni i poplave, neefikasne firme u državnom vlasništvu, loše upravljanje lukama, višak radne snage, neefikasna upotreba energije, posebno prirodnog gasa. Ostali nedostaci su: nedostatak električne energije, spora primjena ekonomskih reformi, politička trvenja i korupcija. Svjetska banka izvještava da je Bangladeš, uprkos nedaćama, ostvarivao prosječan godišnji rast od 5%, računajući od 1990.

U Bangladešu je primjetan porast i razvoj srednje klase, kao i njegove potrošačke industrije. Finansijska institucija Goldman Sachs je ovu zemlju proglasila kao jednu od "Sljedećih 11 (Next Eleven)", zajedno sa Egiptom, Indonezijom, Vijetnamom i drugih sedam država, u smislu očekivanog razvoja privrede.

Međunradone korporacije i lokalne velike kompanije mnogo ulažu u razvoj privrede, između ostalih: Beximco, Square, Akij Group, Ispahani, Navana Group, Transcom Group, Habib Group, KDS Group, Dragon Group, kao i Unocal Corporation i Chevron. Sektor prirodnog gasa je prioritet.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

U zemlji zivi oko 164 miliona stanovnika. Oko 97% stanovništva cine Bengalci, 1,5% Asamci i još neki narodi. Gustina naseljenosti je velika i iznosi oko 950 stanovnika po km2. U gradovim živi 25% stanovništva dok ostali, uglavnom poljoprivrednici, žive na selu. Najveći grad je glavni grad Dhaka sa 12 miliona i Citagong sa 5 miliona stanovnika.

Religija[uredi | uredi izvor]

Oko 88% Bangladešana su muslimani. Bangladeš je četvrta zemlja u svijetu po broju muslimana. Islam se proširio u 13. i 14. vijeku. Ostali ispovijedaju hinduizam 10% i budizam 1%.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Noia 64 apps locale.png Nedovršeni članak Bangladeš koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: