Bare (groblje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bare 2011. godine. Pogled s Olimpijskog stadiona.

Bare je centralno sarajevsko groblje. Sa 25,5 hektara površine jedno je od većih groblja u Bosni i Hercegovini, a po konfiguraciji terena i pejzažnoj realizaciji jedno je od najinteresantnijih i najljepših vječnih počivališta u ovom dijelu svijeta.[1] Smješteno je u podnožju brda Hum, a otvoreno 1965. godine. Opremljeno je drenažnim, vodovodnim, kanalizacionim i električnim instalacijama.

Usluga[uredi | uredi izvor]

U proporcijama koje odgovaraju demografskoj strukturi stanovnika Sarajeva, na groblju "Bare" su obezbijeđene grobljanske površine za muslimane, pravoslavne, katolike, judaiste, evangeliste, adventiste, starokatolike i ateiste. Otpremanje umrlih na grobno mjesto vrši se iz kapela, koje su izgrađene posebno za muslimane, pravoslavne, katolike, judaiste i ateiste. Prva sahrana na groblju „Bare“ obavljena je 3. januara 1966. Danas na ovom groblju počiva 60.000 umrlih, uglavnom nekadašnjih žitelja Sarajeva.

Održavanje[uredi | uredi izvor]

Groblje se svakodnevno održava - kupi se smeće i višak zemlje, metu se staze i odvozi otpad. Šest puta godišnje kosi se trava, tako da u svako doba godine Groblje "Bare" daju dojam mjesta koje se tretira s naglašenim pijetetom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Bare". www.pokop.ba. KJKP "POKOP" d.o.o. Sarajevo. Arhivirano s originala, 14. 9. 2019. Pristupljeno 22. 1. 2020.