Barry Altschul

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Barry Altschul
Barry Altschul.jpg
Rođenje (1943-01-06) 6. januar 1943 (77 god.)
New York City, SAD

Barry Altschul je američki Jazz bubnjar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 6. januara 1943. u New York City

Od 1960. bio je učenik Charliea Persipa a krajem 60ih učenik Sama Ulana. U tom vremenu je redovno nastupao sa Paulom Blayom, sa kojim poslije i sarađuje. 1969. godine, sa Chick Corea, Dave Holland i Anthony Braxton osniva grupu Circle.

1972. godine,zajedno sa Anthonyom Braxtonom i Samom Riversom, koje je predvodio Dave Holland, snima album Conference of the Birds .

Istovremeno je sarađivao sa Paulom Blayom, Alanom Silvom i Andrew Hillom. U 80im je Altschal radio kao vođa grupe sa Rayom Andersonom i Markom Helias.

Poslije se Altschal povlači iz koncertnog rada. Od početka 2000. nastupa sa FAB-trio (Joe Fonda i Billy Bang) sa kojima 2003. izdaje i album.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  1. Virtuosi, 1967
  2. You Can't Name Your Own Tune, 1977
  3. Another Time/Another Place, 1978
  4. For Stu, 1979
  5. Somewhere Else, 1979
  6. Brahma, 1980
  7. Irina, 1983
  8. That's Nice, 1985
  9. Transforming the Space, 2003