Basar Čarovac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Basar Čarovac
Rođenje7. juni 1953.
NacionalnostBošnjak
Poznat(a) poPrvi srbijanski alpinista osvajač Sedam vrhova

Basar Čarovac (rođen 7. juna 1953) alpinista je iz Srbije koji je prvi ispenjao Sedam vrhova. Sedam najviših svjetskih kontinentalnih vrhova osvojilo je, prije njega, samo 136 planinara iz cijelog svijeta.[1] Na listi Planinarskog saveza Srbije nalazi se i među deset penjača koji su osvojili Mount Everest.

Čarovac se kao mlad bavio biciklizmom i maratonskim plivanjem, a tek kasnije i alpinizmom. Popeo se na zahtjevne vrhove: Damavand, Ararat, Loboče, Ajland Pik, Cho Oyu (8201 metar).[2] Vlasnik je motela u Novom Pazaru.

Sedam vrhova[uredi | uredi izvor]

  • Kilimanjaro (5895 m.), Afrika
  • Aconcagua (5,962 m.), Južna Amerika,
  • Mount Everest (8.850), Azija, kao učesnik desetoročlane ekspedicije iz Srbije na Mount Everest 2007. god.. Njegov partner u tom poduhvatu bio je Dragan Petrić iz Prijepolja. Najstariji ali i najdisciplinovaniji par stigao je prvi na cilj. Od devet članova ekspedicije sedam je osvojilo vrh. Kiseonik su počeli da koriste tek kad su stigli na 7.800 metara i to u ograničenim količinama. Nisu bili u nekom posebnom riziku, sem što je boravak na toj visini rizik po sebi.
  • Elbrus (5642 m.), Evropa
  • Vinson (4.897 m.), Antarktik, kao član šestočlane međunarodne alpinističke ekspedicije u kojoj su još bili dvojica Korejaca, jedan alpinista iz Ekvadora i Južnoafričke Republike i jedna Kineskinja. Na Vinsonu je tada zabilježeno -560C.[3]
  • Denali (6.194 m.), Sjeverna Amerika. Čarovac jao kao vođa ekspedicije osvojio vrh najhladnije planine na svijetu zajedno sa Petrom Pećancem i Mirsado Jandrićem (ovo mu je bio četvrti osvojeni kontinentalni vrh), dok su Sead Muminović, Senad Sadović i Fahir Demčović iz Novog Pazara odustali od uspona.[1] Osvajanje ovog vrha je kompletno alpinističko visokogorsko penjanje na kom je potrebna sva tehnika i sve znanje koje alpinista ima. Uslovi za privikavanje su surovi. Treba dvadesetak dana živjeti na temperaturama oko -400C, a vjetrovi na Denaliju duvaju i do 160 km/h. Najlošije vrijeme ih je zateklo na trećem visinskom kampu. Tu nisu izašli iz šatora 24 sata. Šator su morali dobro ograditi ledenim blokovima. Mirsadu Jandriću još trnu prsti od mraza. Nije odolio, pa je malo oslobodio prste da bi mogao fotoaparatom da zabilježi boravak na Mekinliju.[4]
  • Karstenove piramide (4.884 metra), Nova Gvineja, (Australija i Okeanija) Prvi Čarovčev pokušaj da se popne na Karstenove piramide, avgusta iste godine, je završio neuspjehom zbog vremenskih neprilika.[5] Najteže mu je palo sedmodnevno pješačenje kroz džunglu, što se može izbjeći letom sa helikopterom, ali troškovi takvog leta iznose dodatnih 11.000 dolara.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

  • Basar Čarovac je 2009. godine dobio Majsku nagradu Sportskog saveza Srbije za najveće dostignuće u sportu.
  • Planinarski savez Srbije odlikovao ga je specijalnom plaketom za osvajanje sedam najvećih kontinentalnih vrhova.

[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Pećanac na Mont Mekinliju
  2. ^ "Vreme, 26.06.2008". Arhivirano s originala, 18. 11. 2020. Pristupljeno 9. 11. 2020.
  3. ^ Novopazarac na krovu Antarktika
  4. ^ Basar osvaja poslednji svetski vrh
  5. ^ Basar Čarovac osvojio i poslednji od sedam svjetskih vrhova - rtv.rs, 03.12.2008.
  6. ^ "Basaru Čarovcu specijalna plaketa Planinarskog saveza Srbije". Arhivirano s originala, 10. 11. 2020. Pristupljeno 9. 11. 2020.