Basel

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Basel (čvor).
Basel
Basel Aussicht.JPG
Panorama Basela
Grb Položaj
Grb općine Basel Položaj naselja Basel
Osnovne informacije
Država: Flag of Switzerland.svg Švicarska
Kanton: Basel-grad
Stanovništvo: 165.529 popis (2006)
Površina: 22,75 km2
Gustoća: 7.276 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 260 n.m.
Poštanski broj: 4000
Administracija
Načelnik: Guy Morin
Web stranica:

Basel (fr. Bâle, ital. Basilea) je treći grad po broju stanovnika u Švicarskoj, a zajedno sa širim gradskim područjem je drugi po broju stanovnika u državi.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Basel je centar hemijske i farmaceutske industrije. Velika preduzeća kao Novartis i Hoffmann-LaRoche imaju svoja sjedišta u Baselu. Pored toga Basel je glavni željeznički čvor sa jednim od najvećih teretnih železničkih kolodvora u Evropi. Sa svojom brodskom lukom (jedinom u Švicarskoj) Basel je putem rijeke Rajne povezan sa Sjevernim morem. Aerodrom Basel se nalazi na teritoriji Francuske i povezan je eksteritorijalnim putem. Kroz aerodrom prolazi francusko-švicarska carinska zona.Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Basel koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.