Basel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Basel (čvor).
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Basel
Basel Aussicht.JPG
Panorama Basela
Grb Položaj
Grb općine Basel Položaj naselja Basel
Osnovne informacije
Država: Flag of Switzerland.svg Švicarska
Kanton: Basel-grad
Stanovništvo: 165.529 popis (2006)
Površina: 22,75 km2
Gustoća: 7.276 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 260 n.m.
Poštanski broj: 4000
Administracija
Načelnik: Guy Morin
Web stranica:

Basel (fr. Bâle, ital. Basilea) je treći grad po broju stanovnika u Švicarskoj, a zajedno sa širim gradskim područjem je drugi po broju stanovnika u državi.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Basel je centar hemijske i farmaceutske industrije. Velika preduzeća kao Novartis i Hoffmann-LaRoche imaju svoja sjedišta u Baselu. Pored toga Basel je glavni željeznički čvor sa jednim od najvećih teretnih železničkih kolodvora u Evropi. Sa svojom brodskom lukom (jedinom u Švicarskoj) Basel je putem rijeke Rajne povezan sa Sjevernim morem. Aerodrom Basel se nalazi na teritoriji Francuske i povezan je eksteritorijalnim putem. Kroz aerodrom prolazi francusko-švicarska carinska zona.Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Basel koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.