Basel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Basel (čvor).
Basel
Mittlere Brücke, Basela
Mittlere Brücke, Basela
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Switzerland.svg Švicarska
Kanton Basel-grad
Površina
 • Ukupno 22,75 km2
Nadmorska visina 260 m
Stanovništvo (2017)
 • Ukupno 171.513
Poštanski broj 4000
Veb-sajt www.basel.ch

Basel (francuski: Bâle; italijanski: Basilea) jest treći grad po broju stanovnika u Švicarskoj, a zajedno sa širim gradskim područjem je drugi po broju stanovnika u državi.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Basel je centar hemijske i farmaceutske industrije. Velika preduzeća kao Novartis i Hoffmann-LaRoche imaju svoja sjedišta u Baselu. Pored toga Basel je glavni željeznički čvor sa jednim od najvećih teretnih železničkih kolodvora u Evropi. Sa svojom brodskom lukom (jedinom u Švicarskoj) Basel je putem rijeke Rajne povezan sa Sjevernim morem. Aerodrom Basel se nalazi na teritoriji Francuske i povezan je eksteritorijalnim putem. Kroz aerodrom prolazi francusko-švicarska carinska zona.P parthenon.svg Nedovršeni članak Basel koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.