Bassivity Digital

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bassivity Digital
Poslovno imeBassivity Digital d.o.o.
Prijašnje imeBassivity d.o.o. Beograd[1]
VrstaPrivatna kompanija
IndustrijaMuzička
Žanrpop, trap, hip hop[1]
PrethodnikBassivity Music
Osnovano11.2.2005.[2]
Osnivač(i)Vanja Ulepić[1]
SjedišteBeograd, Srbija
Ključne osobe
  • Vanja Ulepić (vlasnik)
  • Relja Milanković (direktor)
ProizvodiDiskografska izdanja[1]
ServisiIzdavaštvo, snimanje, promocija, produkcija, koncerti[1]
VlasnikVanja Ulepić[1]
Veb-sajtwww.bassivitydigital.com

Bassivity Digital (poznat i kao Bassivity)[1] je srpska izdavačka i medijska kuća. Osnovali su je reperi i producenti Vanja Ulepić i Relja Milanković. Do sada su izdali na stotine audio-video izdanja, među kojima se nalaze Coby, Senidah, Rasta, Sara Jo, Marčelo, Oneya, te mnogi drugi.[1][3]

Historija[uredi | uredi izvor]

Bassivity Digital je medijska, produkcijska i izdavačka kuća[4] iz Beograda. Kompaniju su osnovali reperi i producenti Vanja Ulepić (poznatiji kao Oneya) i Relja Milanković (poznatiji kao Rexona). Bassivity je kao ideja pokrenut 2001. godine[5]. Prvi projekti počeli su da se rade u junu te iste godine, kada je Bassivity bio samo produkcijska kuća i studio u kome su snimane pjesme[5]. Dana 21. septembra 2001. godine osnovan je Bassivity preduzeće za muzičku produkciju d.o.o. Beograd, koji je javnosti bio poznat kao Bassivity Music, a nerijetko i kao samo Bassivity. Bassivity Music je postao zvanična izdavačka kuća, a iza nje je stajala oglašivačka agencija Soul Flower, koja se bavila marketingom i video produkcijom i čiji je vlasnik bio Reljin brat, Marko Milanković. Na početku svoga rada, kompanija se bavila snimanjem i produkcijom raznih pop, hip hop izvođača i repera, da bi nešto kasnije ona prerasla u audio-video produkcijsku i izdavačku kuću, koja je najčešće žanrovski pratila rap i hip hop muziku iz Srbije.[1][6] Od 2005. godine su svoj fokus prebacili na tržište SAD, pa se u tom periodu izdvajaju saradnje sa muzičarima poput Raekwona, French Montane i Uncle Murde.[1]

Promjena imena kompanije (Bassivity Digital)[uredi | uredi izvor]

Zbog velike i vrlo uspješne tržišne ekspanzije[5] koja se dešavala tokom 2012. godine, Vanja i Relja odlučuju da promjene ime kompanije u Bassivity Digital[6], gdje nastavljaju da prate velika muzička imena iz srbijanske, a i regionalne scene. Zbog sve veće popularnosti hip hop i rap muzike u Srbiji, u njihovoj produkciji nastaju mnogi singlovi i albumi za brojne pjevače kao što su: Faberge, Rasta, Kendi, Fox, Surreal, Senidah, Rimski, Klinac , V.I.P., Marčelo, Struka, Edo Maajka i drugi.

Muzički žanrovi[uredi | uredi izvor]

Bassivity Digital je još od početka težište rada i djelovanja naglašavao kroz saradnju sa rap i hip muzičarima, reperima i pjevačima. Danas se njihov muzički fokus odnosi na izdanja iz rap, hip hop, trap, electro i dr. žanrova.[1][6]

Izdanja[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f g h i j k "Biography". Genius.com. Genius. 7. 12. 2019. Pristupljeno 20. 4. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  2. ^ "BASSIVITY DOO BEOGRAD - U PRINUDNOJ LIKVIDACIJI". Companywall.rs. Companywall.rs. 11. 12. 2012. Pristupljeno 20. 4. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  3. ^ a b c d e f g h i "Bassivity spektakl: Coby, Senidah i Sara Jo 20. aprila u Hali Sportova". Vesti-online.com. Vesti-online.com. 12. 3. 2019. Pristupljeno 20. 4. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  4. ^ "Audio produkcija / izdavačka kuća". Novaiskra.com. Novaiskra.com. 6. 12. 2018. Pristupljeno 20. 4. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  5. ^ a b c d e f g "Relja i Coby — Bassivity: dvadeset godina borbe za mesto pod suncem". Vice.com. Vice.com. 12. 7. 2018. Pristupljeno 20. 4. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  6. ^ a b c d e f g ""Bassivity je najuspešnija poslovna operacija na srpskoj hip-hop sceni…": Mutacija koja oblikuje muzički ukus novih generacija". Nedeljnik.rs. Nedeljnik.rs. 21. 9. 2019. Pristupljeno 20. 4. 2020. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]