Bata Živojinović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Velimir Bata Živojinović 1.jpg

Velimir Bata Živojinović je bio srbijanski i jugoslavenski glumac. Glumio je u više od 300 filmova i nekoliko desetina TV-serija.[1]

Rođen je 5. juna 1933. u mjestu Koraćica, nedaleko od Beograda. Završio je srednju glumačku školu u Nišu i Novom Sadu. 1954. godine primljen je na Pozorišnu akademiju. U to doba imao je dosta nastupa u Beogradskom dramskom pozorištu.

Na filmu se prvi put pojavio 1955. u ostvarenju R. Novakovića Pjesma sa Kumbare. Otad kreće njegova filmska karijera, koja je po broju uloga za sada nedostignuta na prostorima bivše Jugoslavije.

Dobitnik je mnogih filmskih nagrada u zemlji i inozemstvu.

1991. godine postao je aktivan član Socijalističke partije Srbije. Bio je njen poslanik u srbijanskom parlamentu do 2003. Na izborima za predsjednika Srbije 2002. bio je kandidat socijalista. Osvojio je oko 120.000 glasova.

Preminuo je 22. maja 2016. u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Umro Bata Živojinović". B92. Pristupljeno 23. 5. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]