Idi na sadržaj

Baza podataka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Baze podataka)
Relaciona baza

Baza podataka (engleski: database) jeste uređena grupa podataka pohranjena na sistematski način tako da računarski program može poslati upit bazi podataka na koji ona odgovara. Baze podataka služe za bolju dostupnost i razvrstavanje podataka.

Baza podataka je način organizovanja i pretraživanja uzajamno povezanih podataka. Baza podataka pomaže u organiziranju informacije u logičkom smislu da bi mogli brzo doći do željenih podataka. Ona može sadržavati podatke u raznim oblicima, od jednostavnog teksta (kao e-mail adresa) do kompleksnih struktura koje uključuju sliku, zvuk i sl.

Podaci u bazi se mogu podijeliti na:

  1. ulazne podatke - opisuju transakcije realnog sistema,
  2. izlazne podatke - odnose se na poruke i izvještaje o stanju realnog sistema,
  3. radne zadatke - obuhvataju i ulazne i izlazne podatke.

Jedna od mogućih definicija baze podataka glasi da je to zbirka zapisa pohranjenih u računaru na sistemski način, takav da joj se računarski program može obratiti prilikom odgovaranja na problem. Svaki se zapis za bolji povratak i razvrstavanje obično prepoznaje kao skup elemenata (činjenica) podataka. Predmeti vraćeni u odgovoru na upitnike postaju informacije koje se mogu koristiti za donošenje odluka koje bi inače mogle biti mnogo teže ili nemoguće. Računarski program korišten za upravljanje i ispitivanje baze podataka nazvan je sistem upravljanja bazom podataka (SUBP). Svojstva i dizajn sistema baze podataka uključeni su u proučavanje informatičke nauke.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Baza podataka koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.