Bečki valcer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Plesači plešu bečki valcer

Bečki valcer je jedan od najspektakularnijih i najpopularnijih društvenih plesova.

Porijeklo bečkog valcera može se povezati s plesovima Landler i Dreher još iz 16. vijeka. Do 18. vijeka ples je bio zabranjivan od strane vlasti.

Ples je balova i zabava, a u samoj muzici naglašeni su gudački instrumenti. U kasnijem pohodu valcera, veliku ulogu je preuzela i dinastija Strauss sa svojom muzikom. Zahvaljujući radu nürnberškog plesnog učitelja, g. Paula Krebsa, 1951. godine valcer se uvrštava u takmičarske plesove i stvara pravu plesnu atmosferu na takmičenjima.

Među društvenim plesovima bečki valcer ima najdužu tradiciju. Ime je dobio prema njemačkoj riječi "waltzen" (vrtiti, kružiti) i odnosi se na noge, koje se vrte po plesnom podiju.


Nuvola apps package graphics.svg Nedovršeni članak Bečki valcer koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.