Bedem (Visoko)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Utvrda Bedem nalazi se kod naselja Grajani na području općine Visoko. [1] Poznata je po nazivima Bedem, Grad, Gradina, Kula i Kulina. Smješteno je na završetku visoke kraške stijene koja se izdiže nad ušćem rijeke Godušice u rijeku Fojnicu. Tvrđava je napravljena na zaravnjenom dijelu uzvisine. Ima oblik pravougla sa zidanim zaobljenim uglovima. Tragovi kula nalaze se na južnom i sjevernom uglu. Južna kula je veća i imala je funkciju ulaza u tvrđavu. Površina tvrđave je oko 100x30 metara. Time je po obimu najveća tvrđava u visočkom kraju. Struktura zida od krečnog maltera dozvoljava datiranje gradnje u kasni srednji vijek. Tvrđava leži uz glavni karavanski put koji je s juga dolazio u visočko polje. Bedem je imao ulogu utočišta u slučaju opasnosti za seoske općine Goduša i Kralupi. Nazivi Kula i Bedem ukazuju da je tvrđava bila aktivna i u osmansko doba.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pavao Anđelić, Bedem (Visoko), Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, Tom III, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1988, 14.
  2. ^ Pavao Anđelić, Srednji vijek, u: Visoko i okolina kroz historiju, Visoko 1984, 186-187; Isti, Bedem (Visoko), 14.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Pavao Anđelić, Srednji vijek, u: Visoko i okolina kroz historiju, Visoko 1984.
  • Pavao Anđelić, Bedem (Visoko), Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, Tom III, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1988, 14.
  • Grad Bedem (Grajani), [1]