Bedřich Smetana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bedrich Smetana)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bedřich Smetana
Example alt text
Rođenje 2. mart 1824.
Litomyšl, Češka
Smrt 12. maj 1884.
Prag, Češka

Bedřich Smetana (Litomyšl, 2. mart 1824. - Prag, 12. maj 1884.), češki kompozitor i dirigent

Vodio je vlastitu muzičku školu u Pragu, a neko vrijeme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Göteborgu (Švedska). Bio je muzički kritičar novina "Narodni listy". Godine 1874. napustio je javno djelovanje zbog gluhoće. Komponovao je prema temama iz legendi, historije i nacionalnog folklora. Ujedno je, kao pijanist, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom muzičkom životu. U grandioznom ciklusu "Moja domovina", koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i historije. Smetanino cjelokupno djelo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih evropskih muzičkih elemenata, narodnog i umjetnički dotjeranog izraza.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Prodana nevjesta",
  • "Libuša",
  • "Dalibor",
  • "Moja domovina",
  • "Vltava".
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: