Bee Gees

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bee Gees
Osnovne informacije
PorijekloVelika Britanija
Žanrovipop-rock, soft-rock, disco
Karijera
IzdavačiFestival Records, Polydor, Atco Records, RSO Records, Warner Bros., United Artists, Rhino Entertainment, Sony, Capitol
ČlanoviBarry Gibb
Bivši članoviMaurice Gibb, Robin Gibb, Vince Melouney, Colin Petersen, Geoff Bridgford

Bee Gees bili su britanska pop-rock grupa koju su osnovali trojica braće Gibb: Barry i blizanci Robin i Maurice, porijeklom s otoka Man, gitarist i dva australijanska bubnjara, Vince Melouney, Colin Petersen i Geoff Brigford[1]. Procjenjuje se da su tokom karijere prodali oko 220 miliona ploča, što ih čini jednom od najprodavanijih grupa u muzičkoj historiji.

Tokom njihove četrdesetogodišnje karijere možemo razlikovati tri različita razdoblja u kojima su djelovali.

  1. Britanski pop (od kasnih 1960-ih do 1973). Ovu eru su obilježile pjesme poput Massachusetts, To Love Somebody, Words, I Started a Joke, How Can You Mend a Broken Heart, Lonely Days i mnoge druge. Ovo je razdoblje u kojem su Robin i Barry bili vođe grupe.
  2. Disko val (od 1975-e do 1979). Period su obilježile pjesme Stayin' Alive, How Deep Is Your Love, Night Fever, More Than a Woman. U disko valu dolazi do medijske eksplozije i bend postaje poznat širim masama. U tom razdoblju dostigli su vrhunac uspjeha zbog filma Saturday Night Fever[2].
  3. 1980. do 2001. je bilo treće uspješno razdoblje Bee Geesa. Naslovi koji su obilježili ovu eru su You Win Again, One, Alone , ali i saradnja sa drugim umjetnicima i umjetnicama poput Barbre Streisand, Céline Dion, Kennyjem Rogersom, Dianom Ross, Dionne Warvick.[3][4]

Grupa je osvojila 9 Grammyja, te je primljena u rock'n'roll Kuću slavnih. Između 1965. i 2001. četrdeset njihovih pjesama se nalazilo na ljestvicama širom svijeta, a čak 17 naslova zauzimalo je prvo mjesto američkih top lista između 1971. i 1983.[5]

Bee Gees je bend od tri vokalne harmonije. Barry je pjevao solo sa falsetto glasom koji je bio popularan 70-ih, a svojim klasičnim glasom Robin daje zračni vibrato, dok Maurice pjeva visoke i niske tonove, te je ujedno i muzički direktor grupe. Tri brata također sviraju instrumente, Barry gitaru, Robin orgulje, a Maurice svira bas, gitaru, bubnjeve, te ponekad klavijaturu. Braća su napisala gotovo sve svoje pjesme i u jednom intervjuu su izjavili da se osjećaju kao jedna osoba dok rade zajedno.[1]

Dana 12. januara 2003. godine, 53-godišnji Maurice koji je patio od začepljenja crijeva, nije mogao izdržati operaciju i preminuo je nakon srčanog udara. Robin je preminuo u maju 2012. godine od karcinoma. Uz to, njihov mlađi brat Andy, koji je imao solo karijeru, također je umro 1988. godine od srčanih problema nakon ovisnosti o teškim drogama, u dobi od 30 godina.

Jedini živi član grupe je Barry, najstariji od svih braće i sestara.

Historija[uredi | uredi izvor]

Porodica[uredi | uredi izvor]

Tri brata iz benda dolaze iz porodice Gibb. Rođeni su na otoku Man (britanska teritorija). Ostali članovi porodice su Hugh Gibb, Barbara Pass, otac i majka, Lesley Evans, Barry, blizanci Robin i Maurice, te Andy Gibb.

Godine 1955. sele se u Keppel Road, u blizini grada Manchestera. To je mjesto gdje se rodio Andy, te mjesto u kojem su braća prvi put pjevali. Zbog nestašnog ponašanja mlade braće, porodica se ponovo seli 1958. godine, ovaj put u Australiju, u Brisbane.[6] Živjeli su u jednom od najnepovoljnijih područja metropole, na otoku Cribb. Postoji anegdota iz ovog vremena u kojoj Barry kaže svojoj braći da moraju donijeti odluku: ili postaju nasilnici ili muzičari.

Počeci[uredi | uredi izvor]

Kad su debitovali u Queenslandu 1958. godine, braća Gibb - Barry, Robin i Maurice pjevali su s Paulom Frostom i Kennyjem Oricksom u grupi The Rattlesnakes, kasnije promijenivši ime u Wee Wish Johnnie Hayes and The Bluecats.Godine 1962. je zvanično nastala grupa The Bee Gees. Inicijali "B.G." dolaze od različitih imena: Barbara Gibb (njihova majka), Barry Gibb, Brothers Gibb, Bill Goode, organizator disk džokeja i moto utrka. Između 1964. i 1966. su uglavnom svirali u lokalnim kafićima, te su najčešće obrađivali pjesme Bob Dylana. Robinove vokalne harmonije i zračni vibrato su označili bend i dali mu potpis. Trio je istovremeno objavio dva albuma, ali bez uspjeha. Ljubitelji The Beatlesa i The Rolling Stonesa, braća Gibb, odlučuju se vratiti u Englesku. Tokom njihovog putovanja u London decembra 1966. godine, njihova pjesma Spicks and Specks je zauzela broj 1 na australijskim top listama na opšte čuđenje svih članova benda.

Prvi uspjesi[uredi | uredi izvor]

Robert Stigwood važi za menadžera koji će Bee Gees lansirati na estradu 1967. kao "novi muzički talent godine". Članovi grupe tada su bili trojica braće, Barry na gitari, Robin na orguljama, Maurice kao basist i dva Australijanca, Colin Petersen kao bubnjar i glavni gitarist, Vince Melouney. Za aranžman je bio zadužen Bill Shepherd.

U londonskom IBC studiju grupa je dovršila svoj prvi album koji je objavljen u junu. U Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, album je zauzeo sedmo, odnosno osmo mjesto. Album Bee Gees' 1st je u pop-folk stilu, a neke pjesme su snimljene i u psihodeličnom elementu, crpeći tako uticaje Beatlesa (In My Own Time, Turn of the Century, Every Christian Lion Hearted Man Will Show You). Kritičari su pohvalili album i proglasili grupu "novim Beatlesima".

Između marta i decembra 1967. grupa je objavila nekoliko uspješnih singlova poput New York Mining Disaster 1941, Holiday, To Love Somebody i Massachusetts, svoj prvi svjetski broj jedan (preko 5 miliona prodanih ploča).

Sljedeće godine izdali su dva nova pop-rock albuma, Horizontal i Idea, te potpisali nove hitove poput World, Words, I've Gotta Get a Message to You, I Started a Joke, te Tomorrow, Tomorrow. U međuvremenu Barry postaje postaje seksualni simbol grupe, a Bee Gees pjevaju na turneji u Belgiji, Njemačkoj, Engleskoj, Švicarskoj i SAD-u. U tom meteorskom usponu se Maurice Gibb vjenčava s drugom britanskom pop zvijezdom, Lulu.

U januaru 1969. objavljen je pop-barokni konceptualni album Odessa, ali unutar grupe vladaju napetosti. Colin Petersen i Vince Melouney se otpuštaju, iako ih ugovori vežu za grupu. Robin Gibb ima sve više poteškoća dok se Barry nameće i ističe ispred njega, te uskoro i on napušta grupu. Lesley Evans, starija sestra, vrlo kratko mijenja Robina.

Unatoč uspjehu pojedinih pjesama na albumu, promocija Odesse je prekinuta. Nakon privremenog raspada, Robin snima singl Saved by the Bell, dok su Barry i Maurice u međuvremenu zajedno snimili Cucumber Castle. U decembru 1970. Robin je za Time magazin izjavio: "Da nismo porodica, najvjerovatnije se nikada ponovno ne bismo okupili".

Godina 1971. obilježila je povratak grupe s novim hitovima poput Lonely Days, How Can You Mend a Broken Heart, My World, Run to Me. Godina 1972. se međutim nije pokazala dobrom za skupinu jer je izgledalo da je muzika ovog trija izašla iz mode, ali bend svejedno uspješno održava koncertnu turneju po Aziji. U međuvremenu veza Maurice - Lulu je sve krhkija i završava razvodom para. Trio je osuđen da svira u malim klubovima na sjeveru Engleske krajem 1973. Menadžer Stigwood je zaustavio premijeru novog singla, te sugerira članovima grupe da promijene muzički kurs i da ubuduće snimaju sa Arifom Mardinom. Grupa se ponovno uspješno ujedinjuje i objavljuje novi album Mr Natural.

Disko period[uredi | uredi izvor]

Bee Geesi 1975. formiraju stalnu postavu koju čine Alan Kendall (gitara), Dennis Bryon (bubnjar) i Blue Weaver (klavijatura). Zajedno snimaju funky album u Atlantic studiju u New Yorku. Sa albumom Main Course popeli su se na 5. mjesto na britanskoj top ljestvici, a na američkim listama su bili u top 15. Na ovom albumu Barry će prvi put pjevati u falsetu po kojem će Bee Geesi kasnije postati prepoznatljivi i koji će im osigurati ponovnu popularnost među publikom. Singl sa albuma, Jive Talkin', bio je na 5. mjestu, a zatim na prvom mjestu u Sjedinjenim Državama 9. kolovoza 1975. u časopisu Hot 100 Billboard magazina. Nights on Broadway drugi je singl koji je objavljen u septembru, a pjesma se u to vrijeme nalazi na 4. mjestu u SAD-u i ulazi među 20 najboljih u ostatku svijeta. Album je poznat i po hitovima Fanny (Be Tender With My Love) i Come on Over. Sljedeće godine grupa objavljuje album R'n'B zvuka, Children of the World. You Should Be Dancing njihov je prvi singl u disko stilu (br. 6 u Velikoj Britaniji 28. oktobra 1976. godine, br. 1 u Evropi 4. septembra 1976.)

Bee Geesi ponovno trijumfiraju u Sjedinjenim Američkim Državama na koncertnim turnejama, te su u januaru 1977. održali i nekoliko koncerata u Kanadi. U maju 1977. izdali su svoj prvi live album Here At Last... Bee Gees... Ovaj album prodan je u preko 5 miliona primjeraka i svrstan je u top 10 svjetskih.

U martu 1977. Robert Stigwood je producirao muziku za film Saturday Night Fever. Kontaktirao je grupu koja je bila na snimanjima filma u Francuskoj hitno tražeći 4 pjesme za soundtrack. Za potrebe filma snimljeno ih je ipak 5: Stayin' Alive, Night Fever, More than a Woman, How Deep is Your Love, Emotion, If I Can't Have You, You Should be Dancing i Jive Talkin'. Album snimljen za film 54. je najveća prodaja albuma svih vremena.

Dana 10. decembra 1977., balada How Deep Is Your Love, iz filma, bila je na trećem mjestu u Velikoj Britaniji i na prvom mjestu u SAD-u dvije sedmice kasnije. Objavljen u januaru 1978. godine, dvostruki album na čijem omotu je film prodan je u više od 45 miliona primjeraka.

Dana 23. decembra 1978. godine, Bee Gees su osvojili Grammy za najbolju izvedbu pop vokala u duetu, grupi ili refrenu za pjesmu How Deep Is Your Love.

Dana 4. marta 1978. godine, Stayin 'Alive zauzeo je četvrto mjesto u Velikoj Britaniji, dok je istog dana Andy Gibb sa numerom (Love Is) Thicker Than Water, zajedno sa Barryjem, s tog mjesta pomjerio Stayin' Alive. 18. marta, Bee Gees, na vrhuncu glazbene karijere, s pjesmom Night Fever, zauzvrat su svrgnuli Andyja s prvog mjesta američkih ljestvica. Potom Night Fever zauzima 29. mjesto u Velikoj Britaniji, a 6. maja 1978. numera Night Fever bila je broj 1 na svijetu.

Saturday Night Fever postaje pravi društveni fenomen i tjera Bee Gees u rang super zvijezda. Muzika Bee Geesa svira se na radio-stanicama i u noćnim klubovima širom svijeta. Bend zauzima naslovnice slavnih magazina, a najmanji nastup grupe u Sjedinjenim Državama izaziva pometnju među fanovima.

Godina 1978. bila je ujedno prigoda da trojica braće Gibb, koja su postala planetarne zvijezde, glume u filmu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, zajedno s Peterom Framptonom, Alice Cooper i bendom Aerosmith. Nažalost, film koji je producirao Robert Stigwood komercijalno je propao.

Barry Gibb piše i producira pjesmu Grease, još jedan mjuzikl u produkciji Roberta Stigwooda. Pjesmu izvodi Frankie Valli, ona je na prvom mjestu u Sjedinjenim Državama u maju 1978. Ostale pjesme koje su napisala i producirala braća Gibb na vrhu su ljestvica poput singla Emotion u izvedbi Samanthe Sang i If I Can't Have You koju izvodi Yvonne Elliman.

Godine 1979. Bee Gees objavljuju album Spirits Having Flown, koji je također postigao velik uspjeh s naslovima kao što su Tragedy, Too Much Heaven, Love You Inside Out, Spirits Having Flown i Rest Your Love on Me. Album je prodan u više od dvadeset miliona primjeraka.

Krajem 1979. grupa je objavila kompilaciju Bee Gees Greatest koja je sadržavala hitove 1975-1979, a sam album je prodan u više od 8 miliona primjeraka. Postavši multimilioneri, trojica braće Gibb trajno su preselili na Miami Beach i osnovali vlastiti produkcijski studio, Middle Ear Recording Studio.

1980−2001[uredi | uredi izvor]

Godine 1981. disko više nije bio popularan, a Bee Gees su se odvojili od producenta Roberta Stigwooda i otvorili novo poglavlje u svojoj karijeri. Grupa je objavila album Living Eyes koji neće postići fantastičan uspjeh kao prethodna 2 albuma, ali singlovi Living Eyes i He Is a Liar i dalje će imati uspjeha. Godine 1983. Sylvester Stallone producirao je i režirao film Stayin' Alive, nastavak Saturday Night Fever, te su braća Gibb ponovno surađivala na soundtracku s 5 novih pjesama. Woman in You vodeći je naslov.

Nakon toga napravit će pauzu od oko pet godina, a za to vrijeme će se posvetiti solo karijeri, te objaviti albume How Old Are You, Secret Agent, Walls Have Eyes, Barry Now Voyager, Hawks i Maurice A Breed Apart.

Braća Gibb također će producirati i komponirati hit-albume za druge poznate muzičare poput Barbre Streisand, kao npr. Guilty koji sadrži planetarni hit A Woman in Love iz 1980. Guilty će ujedno biti i najprodavaniji album u Barbarinoj karijeri s preko 20 milijuna primjeraka širom svijeta. Godine 1983. Barry i njegov produkcijski tim Albhy Galuten i Karl Richardson izdali su country album Eyes That See in the Dark. Napisali su i hitove za Dionne Warwick i Dianu Rossu između 1982. i 1985. kao što su Heartbreaker i Chain Reaction.

Barry je komponovao i producirao pjesme poput Indian Summer 1985. za Roya Orbisona u duetu s Larryjem Gatlinom, te Your Love Will Save the World za Percyja Sledgea. Braća Gibb pojavljuju se na albumu Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 1988. godine sa pjesmom Shape of Things to Come and Fight u duetu s Ericom Claptonom. Barry je napisao, producirao, te otpjevao soundtrack za film Hawks, koji je režirao Robert Ellis Miller 1988. godine sa Timothyjem Daltonom. Barry je film promovirao singlom Childood Days 1988. godine.

Od 1987. godine, Bee Gees koji su već prodali više od 100 milijuna albuma, imali su novo razdoblje uspjeha, s pop pjesmama kojim su se pridržavali trenutnih stilova, ali je ritam dinamičniji i inovativniji.

Robin Gibb je ponovno (kao i u njihovom ranom razdoblju krajem 1960-ih i početkom 1970-ih) su-pjevačka uloga s Barryjem. Maurice iz ovog razdoblja (kraj 1980-ih) također će imati nekoliko pjesama u kojima pjeva gotovo samostalno, što je ranije bilo vrlo rijetko u njihovim pjesmama. U tom su razdoblju izgubili i svog mlađeg brata Andyja koji je umro nakon predoziranja u 30. godini, u martu 1988.

Godine 1989. grupa je započela svoju prvu veliku svjetsku turneju pod nazivom One for All Tour. Od marta do novembra, Bee Gees su obišli Europu, Sjedinjene Države, Australiju, a potom i Japan. 8. juna 1989. grupa je prvi put od početka karijere nastupila u Francuskoj u Palais Omnisports de Paris Bercy. Druga evropska turneja 1991. prekinuta je zbog bolova u leđima Barryja Gibba. U septembru 1993. grupa je na TV-u promovirala svoj album Size in Europe.

Godine 1997. Bee Gees ponovno su se vratili u prvi plan s novim albumom Still Waters koji je postigao popriličan uspjeh, posebno zahvaljujući pjesmi Alone. Still Waters Run Deep and I Could Not Love You kompletiraju hitove albuma. Ovu godinu obilježavaju i brojne nagrade iz muzičke industrije, a 15. maja ulaze u Kuću slavnih rokenrola. 14. novembra 1997., kako bi proslavili svoju 30-godišnju karijeru, Bee Gees održali su koncert u Las Vegasu pod nazivom One Night Only. Celine Dion pridružuje im se kao gošća na pjesmi Immortality koju su za nju komponovali. Nakon ovog koncerta slijedi uspješna turneja po svijetu.

Godine 2001. izdali su svoj posljednji album This Is Where I Came In. Ovaj album bit će im posljednji, nakon Mauriceove smrti, dvije godine kasnije.

U januaru 2003, Maurice Gibb umro je od srčanog udara u 53. godini. Barry i Robin shrvani su i navode da se ime Bee Gees može povezati samo s trojicom braće zajedno.

Između 2003. i 2007. Robin je nastavio promovirati glazbu Bee Geesa održavajući nekoliko koncerata u Europi i sudjelujući u televizijskim emisijama. Izdao je Magnet, svoj novi samostalni album 2003. godine, a iste je godine sudjelovao u engleskom programu, Fame Academy kao žiri.

U januaru 2005. Barry i Robin bili su dio projekta One World s Cliffom Richardom, Brianom Wilsonom, Boy Georgeom, Garyjem Mooreom i Russellom Watsonom. Zajedno objavljuju singl Grief Never Grows Old. Cilj ovog dobrotvornog projekta je prikupljanje sredstava za indijsko stanovništvo teško pogođeno potresom i cunamijem 2004. godine.

U februaru 2006. Barry i Robin održali su dobrotvorni koncert za dijabetičare u Miamiju. Bio je to njihov prvi susret nakon Mauriceove smrti.

Godine 2009. Barry Gibb je izjavio: "Već smo izgubili dva brata, uvijek ćemo ostati zajedno, čak iako Robin živi u Londonu, a ja u Miamiju". Unatoč smrti njihovog brata Mauricea, skupina se reformirala barem teoretski u oktobru 2009.

U okotbru 2010. Robin Gibb, u intervjuu za Daily Mail, potvrdio je da će priča o grupi biti ispričana u filmu Stevena Spielberga. Robin je za Daily Mail rekao: „Film će izvesti vrlo poznati glumci. Bit će to priča o našem životu. Barry i ja bit ćemo uključeni u tehnički aspekt”. Jedan od izazova za Spielberga bit će reprodukcija prepoznatljivih troglasnih harmonija braće i Barryjeva falseta. Robin kaže: "Volio bih da se koriste naše izvorne snimke, jer ih je vrlo teško imitirati". U konačnici, ovaj film nikada neće ugledati svjetlost dana.

Dana 20. maja 2012. 62-godišnji Robin Gibb umro je od karcinoma debelog crijeva i jetre u Londonu. Barry Gibb tada postaje posljednji član Bee Geesa koji je još uvijek živ.

Dana 26. juna 2018. Barry je odlikovan titulom viteza u Buckinghamskoj palači. Sir Barry Gibb pridružuje se velikim imenima pop muzike, kao što su Paul McCartney, Mick Jagger i Elton John.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "LA MUSIQUE DISCO, HISTOIRE ET RÉVÉLATIONS". www.cadenceinfo.com (jezik: francuski). Pristupljeno 29. 11. 2020.
  2. ^ Maslin, Janet (18. 2. 1979). "Why the Bee Gees Sound So Good (Published 1979)". The New York Times (jezik: engleski). ISSN 0362-4331. Pristupljeno 29. 11. 2020.
  3. ^ "Bee Gees: Greatest". Pitchfork (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 11. 2020.
  4. ^ Holden, Stephen; Holden, Stephen (17. 7. 1975). "Main Course". Rolling Stone (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 11. 2020.
  5. ^ copy, Copied to clipboardClick to. "Hot 100 Turns 60! Barry Gibb, Paul McCartney & Lionel Richie Among Top Songwriters". Billboard (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 11. 2020.
  6. ^ Bee Gees - The Official Story (1997)