Bekim Sejranović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bekim Sejranović
Rođenje 1972.
Brčko, SFRJ

Bekim Sejranović je bosanskohercegovački i hrvatski pisac[1] rođen 1972. godine u Brčkom. Godine 1985. seli se u Rijeku gdje pohađa pomorsku školu i studira kroatistiku. Od 1993. godine živi u Oslu u Norveškoj gdje je na historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovensku književnost. Sa norveškog je preveo dijela Ingvar Ambjørnsen i Frode Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik. Autor je studije Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova, knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj. Član je Hrvatskog društva pisaca.[1]

Bekim je za roman Nigdje, niotkuda 2009. god. dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Sa japanskim režiserom Mokuom Teraokim, 2011. godine kao scenarista snimio je dokumentarni film Od Tokija do Morave.[2]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Biografija Bekima Sejranovića na službenoj stranici Hrvatskog društva pisaca". Arhivirano s originala, 9 April 2018. Pristupljeno 14 Decembar 2014.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |accessdate= (pomoć)
  2. ^ Riječka premijera filma Od Tokija do Morave...
  3. ^ Dio romana Sandale na portalu časopisa Sarajevske sveske broj 35-36