Bellsprout

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bellsprout
Bellsprout69.png
Opći podaci
Japansko ime マダツボミ, Madatsubomi
Redni broj 69
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stepen Osnovni
Razvio se iz -
Razvija se u Weepinbella
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 0,7 m
Težina 4,0 kg
Sposobnost Hlorofil (Chlorophyll)

Bellsproutovo ime dolazi od engleskih riječi "bell" = zvono, odnoseći se na njegovo glavu koja ima oblik zvona, i "sprout" = mladi izdanak. Sekundarni uticaj na značenje njegova imena mogla bi imati engleska riječ "bluebell" = zvončić; zumbul. Njegovo japansko ime, Madatsubomi, vjerovatno dolazi od japanske riječi "tsubomi" = pupoljak.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Bellsprout je Pokémon koji nalikuje na malenu biljku mesožderku. Hvata male insekte munjevitom brzinom unatoč malenom i mršavom tijelu. Sklon je prvo uhvatiti svoj plijen viticama, a zatim ga proždrijeti, što podsjeća na način na koji to čine prave biljke mesožderke. Bellsproutovo su omiljeno stanište mjesta s toplom klimom i velikom vlažnošću jer tada može upiti više hranjivih tvari iz tla usađujući svoje nožice nalik korijenju u zemlju.

U borbi, Bellsprout svoju veliku fleksibilnost može koristiti da bi se savio i lelujao, izbjegavajući protivnikove napade, ma koliko oni snažni bili. Iako, ako ukopa svoje nožice u zemlju kako bi pronašao vodu, bespomoćan je. Što se napadanja tiče, Bellsprout iz svojih usta može ispljunuti nagrizajuću tekućinu koja može otopiti i željezo.

Zbog pupoljka koji u maloj mjeri nalikuje na lice čovjeka, za Bellsprouta se smatra da podsjeća na mitološku biljku mandragoru. Iako u pravom smislu, jedini dio tijela koji zapravo podsjeća na mandragoru jesu njegove nožice koje podsjećaju na korijenje (svejedno, Oddishu ova uloga pristaje mnogo bolje).

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Bellsprouta koristi velik broj trenera iz igara Pokémon Red i Blue, većinom oni kojima su uža specijanost Travnati Pokémoni, iako ga ponekad koriste treneri koji imaju šarolik izbor Pokémona. Bellsprouta se u divljini može pronaći samo u Pokémon Blue video igri, na sjeveru grada Vermiliona i na jugu grada Saffrona. U Pokémon Red videoigri ne može ga se pronaći u divljini te je jedini način dobiti ga razmjenom ili varanjem koristeći šifre. Bellsprouta se isto može pronaći na raznim lokacijama u Pokémon Gold i Silver videoigrama.

Za Elementarnog Pokémona koji može dvaput evoluirati, Bellsprotuove napadačke statistike naročito su dobre. Iako, ima dvije statistike koje su ispod prosjeka, a to su Speed i Defense. Bellsprout kroz sticanje iskustva može naučiti mnoge napade koji izazivaju status-efekte, koji će dobro doći kako bi umanjili njegovu krhkost, kao i neke umjereno jake Travnate i Otrovne napade. Uglavnom se u borbama koriste njegovi razvijeni oblici, Weepinbell i Victreebel, iako se ponekad i Bellsprout može pokazati iznenađujuće djelotvornim i kompetentnim.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Bellsproutovo prvo (i vjerovatno najznačajnije) pojavljivanje bilo je u epizodi 77. Bio je jedan od Pokémona kojega je koristila trenerica pod imenom Janet Fischer, koja je bila protivnica Ashu u Indigo Pokémon ligi. Bellsprout je bio njen posljednji Pokémon, ali unatoč svom skromnom izgledu, uspio je onesvijestiti Ashova Bulbasaura i Pikachua. Ash je ipak uspio pobijediti kada je na Bellsprouta poslao Muka, koji se bacio na Bellsprouta i onesvijestio ga svojom težinom (i smradom).

Bellsprout se isto pojavio u epizodi 132, u kojoj se radnja odvijala u Sprout Tornju koji se nalazi u Johto regiji. Mladi trener imena Zack uhvatio je jednog dok je pokušavao uhvatiti Ashova Pikachua. Još jedan Bellsprout, nadimka "Spoopie", pojavio se u epizodi 172, kojega je jedan starac koristio da bi pronašao mjesto skloništa Shucklea. Bellsprout se pojavio u jednoj od epizoda Hoenn lige, u kojem ga je lažni Vođa Dvorane, Anthony, sakrio u usta Pelippera, kako bi izgledalo da Pelipper zna koristiti Travnate napade (Pelipper je inače Vodeni/Leteći Pokémon koji nikako ne može naučiti Travnate tehnike).