Bellsprout

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bellsprout
Opći podaci
Japansko imeマダツボミ, Madatsubomi
Redni broj69
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
StepenOsnovni
Razvio se iz-
Razvija se uWeepinbella
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,7 m
Težina4,0 kg
SposobnostHlorofil (Chlorophyll)

Bellsproutovo ime dolazi od engleskih riječi "bell" = zvono, odnoseći se na njegovo glavu koja ima oblik zvona, i "sprout" = mladi izdanak. Sekundarni uticaj na značenje njegova imena mogla bi imati engleska riječ "bluebell" = zvončić; zumbul. Njegovo japansko ime, Madatsubomi, vjerovatno dolazi od japanske riječi "tsubomi" = pupoljak.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Bellsprout je Pokémon koji nalikuje na malenu biljku mesožderku. Hvata male insekte munjevitom brzinom unatoč malenom i mršavom tijelu. Sklon je prvo uhvatiti svoj plijen viticama, a zatim ga proždrijeti, što podsjeća na način na koji to čine prave biljke mesožderke. Bellsproutovo su omiljeno stanište mjesta s toplom klimom i velikom vlažnošću jer tada može upiti više hranjivih tvari iz tla usađujući svoje nožice nalik korijenju u zemlju.

U borbi, Bellsprout svoju veliku fleksibilnost može koristiti da bi se savio i lelujao, izbjegavajući protivnikove napade, ma koliko oni snažni bili. Iako, ako ukopa svoje nožice u zemlju kako bi pronašao vodu, bespomoćan je. Što se napadanja tiče, Bellsprout iz svojih usta može ispljunuti nagrizajuću tekućinu koja može otopiti i željezo.

Zbog pupoljka koji u maloj mjeri nalikuje na lice čovjeka, za Bellsprouta se smatra da podsjeća na mitološku biljku mandragoru. Iako u pravom smislu, jedini dio tijela koji zapravo podsjeća na mandragoru jesu njegove nožice koje podsjećaju na korijenje (svejedno, Oddishu ova uloga pristaje mnogo bolje).

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Bellsprouta koristi velik broj trenera iz igara Pokémon Red i Blue, većinom oni kojima su uža specijanost Travnati Pokémoni, iako ga ponekad koriste treneri koji imaju šarolik izbor Pokémona. Bellsprouta se u divljini može pronaći samo u Pokémon Blue videoigri, na sjeveru grada Vermiliona i na jugu grada Saffrona. U Pokémon Red videoigri ne može ga se pronaći u divljini te je jedini način dobiti ga razmjenom ili varanjem koristeći šifre. Bellsprouta se isto može pronaći na raznim lokacijama u Pokémon Gold i Silver videoigrama.

Za Elementarnog Pokémona koji može dvaput evoluirati, Bellsprotuove napadačke statistike naročito su dobre. Iako, ima dvije statistike koje su ispod prosjeka, a to su Speed i Defense. Bellsprout kroz sticanje iskustva može naučiti mnoge napade koji izazivaju status-efekte, koji će dobro doći kako bi umanjili njegovu krhkost, kao i neke umjereno jake Travnate i Otrovne napade. Uglavnom se u borbama koriste njegovi razvijeni oblici, Weepinbell i Victreebel, iako se ponekad i Bellsprout može pokazati iznenađujuće djelotvornim i kompetentnim.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Bellsproutovo prvo (i vjerovatno najznačajnije) pojavljivanje bilo je u epizodi 77. Bio je jedan od Pokémona kojega je koristila trenerica pod imenom Janet Fischer, koja je bila protivnica Ashu u Indigo Pokémon ligi. Bellsprout je bio njen posljednji Pokémon, ali unatoč svom skromnom izgledu, uspio je onesvijestiti Ashova Bulbasaura i Pikachua. Ash je ipak uspio pobijediti kada je na Bellsprouta poslao Muka, koji se bacio na Bellsprouta i onesvijestio ga svojom težinom (i smradom).

Bellsprout se isto pojavio u epizodi 132, u kojoj se radnja odvijala u Sprout Tornju koji se nalazi u Johto regiji. Mladi trener imena Zack uhvatio je jednog dok je pokušavao uhvatiti Ashova Pikachua. Još jedan Bellsprout, nadimka "Spoopie", pojavio se u epizodi 172, kojega je jedan starac koristio da bi pronašao mjesto skloništa Shucklea. Bellsprout se pojavio u jednoj od epizoda Hoenn lige, u kojem ga je lažni Vođa Dvorane, Anthony, sakrio u usta Pelippera, kako bi izgledalo da Pelipper zna koristiti Travnate napade (Pelipper je inače Vodeni/Leteći Pokémon koji nikako ne može naučiti Travnate tehnike).