Belma Čečo Bakrač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Belma Čečo Bakrač
Rođenje
Zanimanjekoreograf

Belma Čečo Bakrač, jete koreografkinja u Narodnom pozorištu Sarajevo. Bila je solistica baleta, a u periodu 2015-2019 godine umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo [1]

Biografija i karijera[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Sarajevu 1978. godine, gdje je završila gimnaziju i Srednju muzičku školu, Odsjek za klasični balet. Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, gdje je i magistrirala.

Kao profesionalni baletni igrač bila je angažirana u Narodnom pozorištu Sarajevo 1998. godine, gdje je od 2001. godine u zvanju soliste Baleta.[2] Ostvarila je zapažene vodeće uloge u mnogim baletskim projektima: "Carmen", "Bolero", "Slike s izložbe", "Dom Bernarde Albe", "U vremenu", "Dubrovački kantuni", Pulcinella, "Jabuka", "Appassionato", "Giselle", "Katarina, bosanska kraljica", "Of-of", "Simha", "Les Sylphides", "Paquita", "Labudovo jezero", "Izložba slika", "Palčica", Pepeljuga, "Plavo", "Romeo i Julija", "Dama s kamelijama", "Mare Nostrum" i drugim. Nastupala i u Kamernom teatru 55, Pozorištu mladih Sarajevo,[3] Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Narodnom pozorištu Tuzla.

Kao koreograf i suradnik na scenskom pokretu dala je značajan doprinos u realizaciji projekata: "Igraj do kraja" (kratki igrani film), Srebrenički inferno" (oratorij, Narodno Pozorište Sarajevo), "Umišljeni bolesnik" (drama, Bosansko Narodno Pozorište Zenica), "Grad od snova 2000." (drama, Narodno pozorište Tuzla), "Bosanski kralj" (drama, Bosanski Kulturni Center Tuzla), "Sarajevo Waterdance" (Bosanski Kulturni Centar, Sarajevo), "Aladin" (predstava za djecu, Pozorište mladih Sarajevo), "Omer i Merima" (balet, Narodno Pozorište Sarajevo), "Čarobnjak iz Oza" (Pozorište mladih Sarajevo), "Okovani Prometej" (balet, Narodno Pozorište Sarajevo), "Avanture Toma Sawyera" (Pozorište mladih Sarajevo), "Ljepotica i zvijer" (Pozorište mladih Sarajevo), "Buđenje" (balet, Narodno Pozorište Sarajevo), "Cvrčak i mrav" ( Pozorište mladih Sarajevo), "Mala Floramye" (Narodno pozorište Sarajevo), "Panta Rhei" (Narodno pozorište Sarajevo)... Sarađivala je i sa američkom plesnom kompanijom Carolyn Dorfman Dance.

Dobitnica je Nagrade Ginestra d’Oro za poseban doprinos razvoju i očuvanju baletske umjetnosti tokom rata u opkoljenom Sarajevu (Rim, 2002.) i Nagrade za najbolju koreografiju na IV festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici (2005) za predstavu "Srebrenički inferno" autora Đele Jusića, Džemaludina Latića i Tanje Oručević. Dugogodišnji je saradnik festivala Sarajevska zima, gdje je radila kao selektorica za ples.

Završila je Srednju muzičku i baletsku školu u Sarajevu, Odsjek za klasični balet (1999), u klasi profesorice Bahrije Bihorac. Tehnike modernog baletskog izričaja usvajala je u Beču, a koreografiju usavršavala u Laban centru u Londonu. Na Sarajevskom univerzitetu magistrirala je na temu “Odnosi s javnošću bosanskohercegovačkih pozorišta“.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Belma Čečo-Bakrač: "Uspavana ljepotica" će nas vratiti u djetinjstvo". radiosarajevo.ba. Pristupljeno 7. 10. 2022.
  2. ^ "NPS – nps.ba" (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 11. 2021.
  3. ^ "Pozorište mladih Sarajevo". pozoristemladih.ba (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 11. 2021.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]