Benedetto Croce

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Benedetto Croce
B.Croce.jpg
Rođenje (1866-02-25) 25. februar 1866.
Pescasserola, Italija
Smrt 20. novembar 1952(1952-11-20) (86 god.)
Napulj, Italija

Benedetto Croce (Pescasserola, 25. februar 1866. - Napulj, 20. novembar 1952.), italijanski filozof, političar, historičar umjetnosti i literarni kritičar.

Bio je ministar prosvjete i predsjednik Liberalne partije Italije. Njegova društvena i literarno-historijska djelatnost posebno je došla do izražaja u časopisu "La Critica", koji je 1903. sa G. Gentileom i pokrenuo. Glavno filozofsko djelo kojim se pručuo jest "Filozofija kao nauka duha". Smatrao je da postoje dvije temeljne forme ljudske spoznaje: intuitivna, do koje se dolazi putem fantazije i logička, putem intelekta. Pisao je i brojne historijske oglede i književne monografije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]