Bernadeta Galijašević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Bernadeta Galijašević
Ministrica Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona
Vrijeme na vlasti
28. februar 2011 - 5. juni 2012.
Prethodnik Zdenka Merdžan
Nasljednik Mirko Trifunović
Rođenje (1971-03-08) 8. mart 1971 (48 god.)
Politička stranka Stranka demokratske akcije
Djeca 2 sina
Obrazovanje profesor muzičke kulture

Bernadeta Galijašević je bosanskohercegovačka političarka. Vršila je funkciju ministrice Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Rođena je u Doboju 8.3.1971. godine. Porijeklom je iz Tešnja. Osnovnu školu završila je u Tešnju a Srednju muzičku u Tuzli, te Nastavnički fakultet, odsjek za muzičku kulturu u Mostaru. Time stiče zvanje profesora muzičke kulture i muzičko-teoretskih predmeta. Od 2006. godine obavlja dužnost direktora Osnovne škole "Rešad Kadić" u Tešnju. Bila je predsjednik Udruženja "Gradski hor" Tešanj. Posljednjih godina je aktivna u Udruženju žena "Naša porodica", "Fatmi", te Asocijaciji žena OO SDA Tešanj. Također je bila predsjednik Komisije za odnose s javnošću OO SDA Tešanj, a na Općim izborima obavlja funkciju predsjednice izbornog štaba- jedina žena na toj funkciji u BiH. U dva mandatna perioda 2009-2015. član je IO SDA Tešanj. Udata, majka dva sina.

Nakon općih izbora 2010. godine voljom građana izabrana je u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona. Ubrzo potom, daje ostavku na mjesto zastupnice da bi prihvatila mandat ministrice Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Nakon raskida koalicije između SDA i SDP i formiranja nove parlamentarne većine, smijenjena je sa mjesta ministrice. Na izborima 2012. ponovo je dobila podršku građana i izabrana je u Općinsko vijeće općine Tešanj, gdje vrši funkciju predsjednice Komisije za izbore i imenovanja. Delegat je Konvencije SDA BiH, i član predsjedništva Asocijacije žena SDA Bosne i Hercegovine.