Bernie Ecclestone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bernand Ecclestone
Example alt text
Rođenje

29. oktobar 1930.

Bungay, Engleska

Bernard Charles Ecclestone (Bernard Čarls Eklston) pozntiji kao Bernie Ecclestone (Berni Eklston) (rođen u malom gradiću Bungayu blizu Suffolka, 29. oktobra 1930.), britanski poduzetnik i jedan od vodećih ljudi Formule 1.

Otac mu je bio kapetan ribarskog broda i mladi je Bernie s napunjenih šesnaest godina napustio školu kako bi se potpuno mogao posvetiti onome što je najviše volio i onome za čime je žudio - utrkama automobila. Nakon nekoliko je utrka 1951. godine prestao sa svojim natjecanjima, a 1957. se vraća kao menadžer u timu Connaught. Kupuje tim Brabham 1972. i Nelson Piquet postaje Svjetski prvak 1981. i 1983. godine.

U osamdesetim je godinama prošlog vijeka na sebe preuzeo velik finansijski rizik postavši predsjednik Udruženja Konstruktora Formule 1, ali isplatilo se, budući da su sponzori donijeli veliki profit i bogatu zaradu. Prodaje Brabham 1988. i za dvije godine seli u Gstaad, a 1996. godine osniva novu kompaniju, Formula One Management, koja prodaje distribucijska prava Internacionalnom automobilskom udruženju smještenom u Ženevi.

Prema najnovijim podacima, Bernie Ecclestone je najbogatija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu - bogatija čak i od kraljice Elizabete II. I dalje živi u Gstaadu, sa svojom ženom Slavicom Ecclestone, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.