Bernie Ecclestone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bernand Ecclestone
Rođenje (1930-10-29) 29. oktobar 1930 (93 godine)
Bungay, Engleska

Bernard Charles Ecclestone (Bernard Čarls Eklston) pozntiji kao Bernie Ecclestone (Berni Eklston) (rođen u malom gradiću Bungayu blizu Suffolka, 29. oktobra 1930.), britanski poduzetnik i jedan od vodećih ljudi Formule 1.

Otac mu je bio kapetan ribarskog broda i mladi je Bernie s napunjenih šesnaest godina napustio školu kako bi se potpuno mogao posvetiti onome što je najviše volio i onome za čime je žudio - utrkama automobila. Nakon nekoliko je utrka 1951. godine prestao sa svojim natjecanjima, a 1957. se vraća kao menadžer u timu Connaught. Kupuje tim Brabham 1972. i Nelson Piquet postaje Svjetski prvak 1981. i 1983. godine.

U osamdesetim je godinama prošlog vijeka na sebe preuzeo velik finansijski rizik postavši predsjednik Udruženja Konstruktora Formule 1, ali isplatilo se, budući da su sponzori donijeli veliki profit i bogatu zaradu. Prodaje Brabham 1988. i za dvije godine seli u Gstaad, a 1996. godine osniva novu kompaniju, Formula One Management, koja prodaje distribucijska prava Internacionalnom automobilskom udruženju smještenom u Ženevi.

Prema najnovijim podacima, Bernie Ecclestone je najbogatija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu - bogatija čak i od kraljice Elizabete II. I dalje živi u Gstaadu, sa svojom ženom Slavicom Ecclestone, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.