Bhuvaneshvari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Godišnja proslava i molitveni ritual (Puja) u čast božice Bhuvaneshvari u indijskom gradu Chandannagaru.

U hinduističkoj mitologiji, božica Bhuvaneshvari (Bhuvaneshwari; sanskrt: भुवनेश्वरी, Bhuvaneśvarī) jedna je od deset Mahavidya[1] ("velike mudrosti") boginja u hinduizmu. Također, ona predstavlja aspekt Devi, elementa fizičkog svemira u davanju oblika stvaranju svijeta. Ime joj je složenica riječi Bhuvana Iśwari. Ona je također poznata kao najviši oblik Adi Parashakti ili Parvati, koja je u šaktizmu opisana kao stvoriteljica svemira, moćnija od Trimurtija.

Za Bhuvaneshvari se vjeruje da u sebi sadrži cijeli svemir. Njen suprug je veliki bog Šiva koji se pojavljuje kao Trijambak.

Slika i značenje znakova[uredi | uredi izvor]

Bhuvaneshvari obožavana zajedno sa drugim Mahavidyas božicama na festivalu Kali Puja pandal u Kolkati.

Boginja Bhubaneshvari je prelijepa, mlada i nasmijana božica sa grudima punim mlijeka, sa kojima hrani sva tri svijeta. Prikazana je sjedeći na crvenom lotosu. Njeno golo tijelo ukrašeno je raznobojnim perlama, a na glavi joj je dragocjena kruna. Za nju se kaže da je “trougao” (simbol joni), a treće oko se pojavljuje u Šivi, navodno kako bi je bolje vidjelo i uživalo u njenoj ljepoti.

Bhubaneshwari ima mnogo ruku u kojima drži razne vrste oružja, a dvije ruke prikazuju zaštitu i davanje gestova. Svojim obožavateljima predstavlja magičnu moć da privuče ljude (posebno suprotnog pola) i kontroliše ih, kao i da svoje želje i riječi pretvara u stvarnost.

Kult[uredi | uredi izvor]

Kult ove božice najjači je na jugu Indije, te je ona posebno popularna u državi Kerala. Zaštitnica je grada poznatog kao Bhubaneswar.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kinsley, David R (1997). Tantric Visions of the Divine Feminine: The Ten Mahavidyas. Berkeley: University of California Press. str. 302. ISBN 9780520204997.