Biblioteka Bežigrad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Biblioteka Bežigrad, je opća biblioteka u Sloveniji u Ljubljani osnovana je 1956. godine.[1][2]

Jedna je od najvećih biblioteka Gradske biblioteke Ljubljana i standardno je podijeljena na odjele namijenjene dobnim i ciljnim grupama.

U odjeljenju za djecu i mlade možete posuditi udžbenike za najmlađe, priče za najmlađe, slikovnice i didaktičke i društvene igračke. Svake sedmice djeca mogu slušati bajke na času bajki, pohađati edukativne radionice ili lutkarske predstave. U juniorskom dijelu nalazi se i igralište.

U biblioteci za mlade postoji poseban dio, opremljen sofama i LCD ekranom, gdje možete pogledati film po želji ili igrati društvene igre. Tu je i prostor za domaće zadatke. Postoje dvije čitaonice za odrasle, čitaonica novina u prizemlju i radna soba na prvom katu. Studijska čitaonica omogućava čitanje i učenje uz pomoć računara, a u kutku za cjeloživotno učenje dostupni su multimedijalni materijali za učenje stranih jezika i informatike.

U filmskom odjelu možete birati između velikog broja filmova koje možete iznajmiti kod kuće ili pogledati odabrani film na našem LCD ekranu. Za sve ljubitelje šaha, ova popularna igra dostupna je u biblioteci.

Događaji za odrasle su brojni i raznoliki. Nudimo i obuku na sedmičnim ili cjelogodišnjim kursevima stranih jezika.

Izbor građe u biblioteci je raznolik. Uz stručne i beletristike za sve uzraste i na raznim jezicima, nudimo dnevne novine i časopise i bogatu kolekciju neknjižnog materijala.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Knjižnica Bežigrad". Mestna knjižnica Ljubljana (jezik: slovenski). Pristupljeno 23. 5. 2022.
  2. ^ "Knjižnica Bežigrad". LibraryThing.com. Pristupljeno 23. 5. 2022.
  3. ^ "Knjižnica Bežigrad – HCKL" (jezik: hrvatski). Pristupljeno 23. 5. 2022.