Stranica je zaštićena. Mogu je mijenjati i premještati samo automatski potvrđeni korisnici.

Beli orlovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bijeli orlovi (paravojska))
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Insignija "Belih orlova"

Beli orlovi je srpska zločinačka paravojna organizacija koja je učestovala u vojnim sukobima tokom rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Uloga Belih orlova tokom rata u Bosni i Hercegovini

Tokom rata u Bosni i Hercegovini jedinice Belih Orlova učestovale su u napadima na Bijeljinu, i Višegrad. Poslije zauzimanja ovih gradova Beli orlovi su prednjačili u zlostavljanju i etničkom čišćenju domicilnog bošnjačkog i hrvatskog življa na području ovih općina. Jedan od najkrvavijih zločina na području BiH se dogodio u junu 1992. u Višegradu kada su Beli orlovi sakupili 130 staraca, žena i djece u jednu kuću. Malo poslije zatvaranja kuća je zapaljenja.[potreban citat]

Uloga Belih orlova tokom rata u Hrvatskoj

Jedinice Belih orlova su učestovale u vojnim dejstvima u Slavoniji i Kordunu. U maskru u Voćinu ubili su 45 civila.[potreban citat]

Također pogledajte