Bilino polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bilino Polje)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Polje (čvor).
Za članak o istoimenom stadionu u Zenici, pogledajte Stadion Bilino polje.


Bilino Polje područje koje pripada današnjoj Zenici (stadion Nogometnog Kluba Čelik iz Zenice danas nosi to ime). To je moguće mjesto na kojem je nastala čuvena Bilinopoljska izjava. Za lokalitet održavanja zbora Bosanaca i predstavnika Katoličke crkve 1203., pored Bilinog Polja u Zenici u novije vrijeme pominje se (a inače i ranije je tako bilo predlagano) područje Visokog. Po tom tumačenju Bolino Poili apud Bosna bi trebalo biti u samom središtu bosanske države, upravo na području Visokog. Prema istom prijedlogu radilo bi se o naselju Bosna, a ne rijeci Bosni. Inače se uzima da je naselje pod nazivom Bosna postojalo na području Visokog.