Bill Murray

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bill Murray
Murray 2018.
Rođenje
William James Murray

(1950-09-21) 21. septembar 1950 (73 godine)
ZanimanjeGlumac, komičar, producent, režiser
Godine aktivnosti1973–sada
Supružnik/ciMargaret Kelly (1981–1996)
Jennifer Butler (1997–2008)
Nagrade

William James Murray (rođen 21. septembra 1950) jest američki komičar, producent, režiser i glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Odrastao je u gradu Wilmette, Illinois. Na poziv brata Brian Doyle Murrayja, Bill je započeo karijeru sa trupom Second City Chicago u čijem sastavu su bili i John Candy i David Rasche (poznat po ulozi Sledge Hammera). Improvizacijska trupa je bila savršeno skrojena za Murrayjev inteligentni humor i spontanost, koje je ponovio sa trupom prilikom TV specijala Bill Murray Live From the Second City (1980).

Murray je na početku postigao slavu kao član i pisac televizijske serije Saturday Night Live, u kojoj je učestvovao od 1977. do 1980. godine.

Većina njegovih uloga su komične prirode, međutim imao je nekoliko ozbiljnih uloga u filmovima Mad Dog and Glory, The Razor's Edge, Rushmore, Panika pod morem (The Life Aquatic with Steve Zissou) i Slomljeno cvijeće (Broken Flowers). Također je bio nominovan za Oskara, Golden Globes i BAFTA za ulogu u filmu Izgubljeni u prijevodu (2003). Jedna od Murrayevih prepoznatljivih uloga je uloga Peter Venkmana iz serijala filmova Ghostbusters, uloga prvobitno namjenjena John Belushiju, koji je preminuo prije početka snimanja.

Murray je peto dijete od devetero djece velike irsko-katoličke porodice. Trojica braće su također glumci: John Murray, Joel Murray i Brian Doyle-Murray. Sva četvorica su se pojavila u filmu Scrooged iz 1988. godine.

Bill je partner sa braćom u "Murray Bros. Caddy Shack", restoranima u Floridi i Južnoj Karolini. Murray je žudan igrač golfa i često igra na turnirima poznatih.

Bill Murray je izjavio da će napraviti pauzu u 2005. godini. Sličan potez je Murray učinio sredinom 1980-ih, kada je pauzirao četiri godine, kako bi studirao francuski jezik na Sorboni.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Relevantni linkovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]