Bill Murray

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bill Murray
Bill Murray
Rodno ime William James Murray
Rođenje 21. septembar 1950.
Evanston, Illinois
Godine rada 1973. - još aktivan
Suprug/a Margaret Kelly
(1981–1996)
Jennifer Butler
(1997–2008)
Emmy nagrade
1977. Saturday Night Live
Zlatni globusi
2003. Izgubljeni u prijevodu
BAFTA nagrade
2003. Izgubljeni u prijevodu

William James Murray (rođen 21. septembra 1950) jest irsko-američki komičar, producent, režiser i glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Odrastao je u gradu Wilmette, Illinois. Na poziv brata Brian Doyle Murrayja, Bill je započeo karijeru sa trupom Second City Chicago u čijem sastavu su bili i John Candy i David Rasche (poznat po ulozi Sledge Hammera). Improvizacijska trupa je bila savršeno skrojena za Murrayjev inteligentni humor i spontanost, koje je ponovio sa trupom prilikom TV specijala Bill Murray Live From the Second City (1980).

Murray je na početku postigao slavu kao član i pisac televizijske serije Saturday Night Live, u kojoj je učestvovao od 1977. do 1980. godine.

Većina njegovih uloga su komične prirode, međutim imao je nekoliko ozbiljnih uloga u filmovima Mad Dog and Glory, The Razor's Edge, Rushmore, Panika pod morem (The Life Aquatic with Steve Zissou) i Slomljeno cvijeće (Broken Flowers). Također je bio nominovan za Oskara, Golden Globes i BAFTA za ulogu u filmu Izgubljeni u prijevodu (2003). Jedna od Murrayevih prepoznatljivih uloga je uloga Peter Venkmana iz serijala filmova Ghostbusters, uloga prvobitno namjenjena John Belushiju, koji je preminuo prije početka snimanja.

Murray je peto dijete od devetero djece velike irsko-katoličke porodice. Trojica braće su također glumci: John Murray, Joel Murray i Brian Doyle-Murray. Sva četvorica su se pojavila u filmu Scrooged iz 1988. godine.

Bill je partner sa braćom u "Murray Bros. Caddy Shack", restoranima u Floridi i Južnoj Karolini. Murray je žudan igrač golfa i često igra na turnirima poznatih.

Bill Murray je izjavio da će napraviti pauzu u 2005. godini. Sličan potez je Murray učinio sredinom 1980-ih, kada je pauzirao četiri godine, kako bi studirao francuski jezik na Sorboni.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

B. Murray i Sharon Stone u Slomljenom cvijeću.

Relevantni linkovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]