Bill Paxton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ambox warning blue construction.svg Trenutno se vrše izmjene na stranici.
Molimo ostale korisnike da ne uređuju sadržaj stranice dok je prikazano ovo obavještenje kako bi se izbjegao konflikt s izmjenama. Ako imate komentare i pitanja u vezi sa stranicom, koristite stranicu za razgovor.
Napomena: Ovaj šablon možete ukloniti ako nije bilo izmjena u posljednja tri dana.
Posljednju izmjenu napravio je korisnik Zagor Te Nej 2013 (razgovor · doprinosi), 29. 9. 2019. u 17:10.
Bill Paxton
Izvorno ime William Archibald Paxton
Izgovor Vilijam Arčibald Pekston
Rođenje (1955-05-17) 17. maj 1955.
Forth Worth, SAD
Smrt 25. februar 2017(2017-02-25) (61 god.)
Los Angeles, SAD
Mjesto počivanja Forest Lawn Memorial Park
Nacionalnost Amerikanac
Značajna djela Terminator, Aliens (1986)
Supružnik/ci Louise Newbury (1987-2017)

William Archibald „Bill“ Paxton (* 17. maj 1955 u Fort Worth, Texas; 25. februar 2017 in Los Angelesu, Kalifornija) je bio američki

glumac i režiser.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Fort Vortu (Fort Worth) kao sin od Mary Lou (djevojačko Gray) i John Lane Paxton. Sa 18 godina seli se u Los Anđeles (Los Angeles) gdje radi kao dekorater i pomoćnik za kulise. U 1975. pojavljuje se prvi put pred kamerom u filmu Crazy Mama u režiji Jonathana Demme. Cameron ga angažuje 1981. kao radnika kulise za film Galaxy of Terror. Nakon što ga je više škola filmografije odbilo počinje da se bavi glumom. U to vrijeme igra sporedne uloge u filmovima Stripes i Weird Science. Seli se u Njujork (New York) gdje će studirati glumu u glumačkoj školi Stela Adler. Za vrijeme studija radio je neke manje poznate produkcije za televizijske kuće, a pisao je i snimao nekoliko kratkometražnih filmova. U 1984. nastupa kao pjevač New Wave benda Martini Ranch, gjde objavljuje jedan album i dvije singlice. Iste godine nastupa u sporednoj ulogi (glumi pankera) u filmu Terminator. Zahvaljujući poznanstvu i prijateljstvu s Džejmsom Kameronom (James Cameron) dobija ulogu kao vojnik Hudson u filmu Aliens (1986). Prvi značajan korak pravi s filmom One False Move. U filmu True Lies glumi vještog prodavača automobila, 1995. pojavljuje se kao astronaut u filmu Apollo 13 gdje su igrali Tom Hanks i Kevin Bacon. U režiji Jan de Bonta glumi, zajedno sa Helen Hunt, u filmu Twister. U filmu Titanic (u režiji Kamerona) glumi Broka Loveta (Brock Lovett). Ovu ulogu je dobio jer je predviđeni glumac otkazao, dok Paxton nije ni uspio pročitati scenario. Od 1997. radi ponovo kao producent u filmu Traveller i režiser: Frailty, The Greatest Game Ever Played. Kevin Costner je pored njega bio nominovan za Emija u miniseriji Hatfields & McCoys. Sa Kelly Rowan bio je oženjen od 1979-1980 s kojom nije imao djece. Od 1987 do svoje smrti 2017 bio je oženjen sa Luizom Njuburi (Louise Newbury) s kojom je imao dvoje djece. Živjeli su u Ojai (Kalifornija). Bill Paxton je umro 25. februara 2017 od moždanog udara. Preminuo je u bolnici Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles) gdje je su mu operisani srce i žila kucavica. Njegov grob se nalazi u Forest Lawn Memorial Park u Holivudu.