Biokovo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Biokovo (planina))
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Biokovo iznad Tučepa

Biokovo je planina u Dalmaciji, južna Hrvatska, iznad grada Makarske i Makarske rivijere, nekadašnjeg Bosanskog primorja. Biokovo administrativno pripada Splitsko-dalmatinskom kantonu. Planina je visoka 1762 m, a njen je najviši vrh Sv. Jure, gdje se nalazi i istoimeni TV toranj. Bikovo je kao planina dinarski izdužena 36 km, a široka do 10 km, obuhvatajući u širem smislu i planinu Rilić. Do vrha vodi asfaltni put, s kojeg se pruža predivan vidik. Za lijepa vremena s vrha je moguće vidjeti i Apeninsko poluostrvo. Biokovo raspolaže zanimljivim i raznovrsnim svijetom kraške flore i faune, kao i sa nekoliko dubokih jama, među kojima je najdublja jama Amfora (-788 m) . U njegovom okrilju smješteno je osam turističkih naselja.