Biološki pigment

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Biološki pigment ili biohrom je materijal koji daje boju biljnim ili životinjskim ćelijama, kao rezultat selektivne apsorpcije svjetlosti određenih talasnih dužina.

Pigmenti biljaka[uredi | uredi izvor]

Voće i povrće su posebno privlačni potrošačima zbog svoje jasne, atraktivne boje koja potiče od pigmenata koje voće i povrće sadrži. Pigmenti su prirodne supstance koje se nalaze u ćelijama i tkivima biljaka a ponekad imaju i nutritivnu ulogu kao npr. β-karoten ili riboflavin.

Obojenje može biti rezultat prisustva organskih pigmenata u tkivima ili optičkih efekata zraka svjetlosti. Prirodni pigmenti su vrlo podložni hemijskim promjenama, kao npr. pri zrenju voća. Također su osjetljivi na hemijske i fizikalne uticaje tokom proizvodnje hrane. Biljni pigmenti su organizirani u tkivnim ćelijama i organelama, npr. plastidi su hloroplasti koji sadrže hlorofil, a leukoplasti bezbojni). U hloroplastima ima 5-6% hlorofila i karotenoida, ostalo su proteini i masti. Kada se ćelije mehanički i termički razore, pigmenti izlaze van te pod djelovanjem zraka dolazi do njihove degradacije.

Žute i narandžaste boje potiču od karotenoida. To su spojevi koji imaju mnogo nezasićenih veza koje lako pucaju i vežu slobodne radikale. Crvene, plave i ljubičaste boje potiču od flavonoidnih spojeva, posebice antocijanina, koji su dobri antioksidansi. Zelena boja potiče od hlorofila koji je zaslužan za fotosintezu. U pravilnoj prehrani značajna mjesta zauzimaju crvena, plava, ljubičasta i niz drugih boja, naravno, ako se hrana umjereno konzumira.


P biology.svg Nedovršeni članak Biološki pigment koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.