Biometrijski pasoš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Države koje koriste biometrijske pasoše (zeleno), koriste samo diplomati (žuto), uvešće pasoše u skorijoj budućnosti (plavo)
Simbol za biometrijski pasoš

Biometrijski pasoš poznat i kao ePasoš (ePassport) i e-Pasoš (e-Passport) je nova vrsta pasoša koja koristi i biometrijske podatke kako bi se označio identitet vlasnika.

Podaci se pored zapisa na papiru pasoša zapisuju i u poseban čip. U čipu su, u zavisnosti od verzije zabilježene informacije potrebne za prepoznavanje geometrije lica, otiska prsta i izgled mrežnjače oka. Ovaj pasoš je skoro nemoguće krivotvoriti.

Iako je uvođenje biometrijskog pasoša nailazilo na otpor organizacija za zaštitu ljudskih prava ova vrsta pasoša je uvedena u većini razvijenih zemalja, ali i u mnogim drugim zemljama.

Prvi biometrijski pasoš izdala je Malezija 1998 godine.

Gallery[uredi | uredi izvor]

Različiti biometrijski pasoši.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]