Biserna rijeka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Biserna rijeka
DržaveKina
Dužina2.400[1] km
Izvorrazličiti izvori
UšćeJužnokinesko more
Prosječni protok9.500[2]
Površina sliva453.700[3] km2

Biserna rijeka, u Kini poznata i po nazivu Zhujiang, predstavlja razgranati riječni sistem u južnom dijelu Kine. U odnosu na najudaljeniji izvor, dužina Biserne rijeke je 2.400 km što predstavlja treću najdužu rijeku u Kini, nakon Yangtzea i Žute rijeke. Površina sliva iznosi 453.700 km2 i pored vode sa kineske teritorije prikuplja i vode sa sjeverozapadnog dijela Vijetnama, odnosno njegovih sjeveroistočnih provincija Cao Bằng i Lạng Sơn.

Nazvana je prema bisernim školjkama koje leže na dnu rijeke u dijelu toka koji prolazi kroz grad Guangzhou. Jedna je od sedam tzv. velikih rijeka Kine. Iako se naziv odnosi na cijeli riječni sistem termin Biserna rijeka se također ponekad primjenjuje za određene ogranke riječnog sistema. Najveći broj rukavaca rijeke nalazi se u samoj delti rijeke. Prvobitno se pod ovim nazivom smatrao samo tok rijeke istočno od ušća rijeke Bej a najpoznatija je po tome što protiče kroz grad Guangzhou. Pri ušću rijeka formira veliki zaliv u jugoistočnom dijeku delte. Ovaj zaliv razdvaja Macao i Zhuhai od Hong Konga i Shenzhena.

Pritoke[uredi | uredi izvor]

Neke od pritoka Biserne rijeke su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Encyclopædia Britannica: Yangtze River
  2. ^ "Chapter 5: Plate D-6 — GES DISC: Goddard Earth Sciences, Data & Information Services Center". Disc.sci.gsfc.nasa.gov. Arhivirano s originala, 21. 9. 2018. Pristupljeno 8. 11. 2012.
  3. ^ "珠江概况". 珠江水利网. Arhivirano s originala, 21. 5. 2020. Pristupljeno 21. 9. 2018.