Bistrica (Drina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bistrica
Bistrica kod Štovića
Drugo imeDobropoljka
Države Bosna i Hercegovina
IzvorTreskavica
UšćeBrod
Ulijeva se uDrina
SlivCrnomorski
Desne pritokeGovza

Bistrica je rijeka koja cijelim tokom teče kroz istočni dio Bosne i Hercegovine, lijeva pritoka rijeke Drine.

Rijeka Bistrica (neko je u gornjem toku naziva i Dopropoljska rijeka) izvire ispod planine Treskavice, iz pećine podno stijene Siljevice. Ubrzo se sastaje sa Vratanjskom vodom koja dolazi iz pravca Bosanskog vratla i Kobiljače. Teče kroz Meždra, Boljanoviće i Dobro Polje. U samom Dobrom Polju ispod Videža izvire rječica Toplica koja se nakon stotinjak metara uliva u Bistricu. Dobropoljska uvala dužine desetak kilometara i širine oko tri kilometra okružena je brdima Rogoj, Borovac, Božur, Golubovo brdo i Veliko brdo.

Nakon toga teče kroz prirodni tunel, zvani Samar (podsjeća na samar za konje), koga je sama svojom snagom napravila. Samar na Bistrici je specifičan geomorfološki fenomen. Predstavlja riječnu, tunelsku pećinu dužine oko stotinu metara i visine oko 30 metara.

Prima vode Varoške rijeke, Govze, Oteše i Koline. Od Samara do Miljevine probila je uski kanjon kroz Sijeračke stijene. Kanjon rijeke Bistrice je refugijalni i reliktni ekosistem, sa eocenskim Pješčanim piramidama kod Miljevine, koje su poseban fenomen Bosne i Hercegovine.

U blizini Pješčanih piramida je znamenita pećina Ledenjača, spomenik prirode, i jedna od rijetkih sa prahistorijskim crtežima.

Pećina Kuk smještena je u kanjonu u Sijeračkim stijenama, u blizini naselja Budanj. Sastoji se iz nekoliko kanalarazvijenih u dva nivoa ukupne dužine 688 metara. Ukrašena je svim formama pećinskog nakita. Predstavlja i paleontološki lokalitet. Tu su pronađeni ostaci kostiju pećinskog medvjeda (Ursusspelaeus) stari između 36 000 i 40 000 godina.

Na jednom dijelu rijeka Bistrica ponire i opet se pojavljuje tok nakon 3-5km.

Bistrica se ulijeva u mjestu Brod na Drini i pripada Crnomorskom slivu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]