BitTorrent

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ilustracija BitTorrent protokola

BitTorrent ima više značenja:

  • BitTorrent je naziv peer to peer protokola za dijeljenje i razmjenu datoteka. Svaka datoteka koja se želi dijeliti mora se indeksirati (datoteka se dijeli na jednake dijelove, od 16kB pa sve do 4MB, radi se SHA-1 checksum svih dijelova, i rezultirajuća datoteka se snima na poslužitelj torrent datoteka). Potom se osoba koja dijeli datoteku prijavljuje na tracker poslužitelj i tad je moguće da svi oni koji su našli torrent na indeks-poslužitelju počnu dijeliti datoteku, prvo od izvora, a poslije i međusobno.

BitTorrent programi[uredi | uredi izvor]

Danas postoji mnoštvo BitTorrent aplikacija za razne operativne sisteme, a najpoznatiji su:

BitTorrent klijent[uredi | uredi izvor]

BitTorrent klijent je naziv programa pomoću kojega možemo dijeliti (bilo skidati bilo uploadati) sadržaje sa interneta, poput filmova i muzike. Postoji više vrsta indeks-torrent poslužitelja koji pružaju tu uslugu besplatno, bez registracije. Moguće ih je skinuti sa interneta, s bilo koje stranice orijentisane na tu temu.

BitTorrent sites[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.