Bitka kod Arzobispa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
El Puente del Arzobispo

U bici kod Arzobispa 8. augusta 1809.[1] dva carska francuska korpusa pod komandom maršala Jean-de-Dieu Soulta pokrenula su jurišni prijelaz rijeke Tejo protiv španskih snaga pod komandom Joséa Maria de la Cueva, 14. vojvode od Alburquerquea. Alburquerqueove trupe su se brzo povukle nakon što su pretrpjele nesrazmjerne gubitke, uključujući 30 artiljerijskih oruđa. El Puente del Arzobispo (Nadbiskupski most) nalazi se na 36 kilometres (22 mi) jugozapadno od Talavera de la Reina, Španija. Akcija se dogodila tokom rata na poluostrvu, dio većeg sukoba poznatog kao Napoleonovi ratovi.

Bitka kod Talavere krajem jula 1809. dovela je do pobjede britanske vojske Arthura Wellesleya i španske vojske Gregorija Garsije de la Kueste nad carskom francuskom vojskom kralja Josepha Bonapartea. Wellesley (uskoro poznat kao Wellington) otkrio je da nije bio u mogućnosti da iskoristi trijumf zbog neuspjeha njegovih logističkih aranžmana. U roku od nekoliko dana, Wellesley je otkrio da Soultova velika francuska vojska pokušava odsjeći njegovu vojsku od Portugala.

U skladu s tim, britanska i španska vojska su se povukle na zapad, za dlaku izbjegavajući presretanje od strane Soultovih snaga. Alburquerqueu je ostavljeno 3.000 konjanika i 5.000 pješaka da drže most Arzobispo. Budući da je njihova pozicija bila tako jaka, Španci su bili uljuljkani u lažni osjećaj sigurnosti. U međuvremenu, francuski oficiri pronašli su i tajno izviđali skriveni brod u blizini mosta. Postigavši taktičko iznenađenje, francuska konjica se bacila preko broda tokom španske sieste, praćena pješadijom V korpusa maršala Eduarda Mortijea . Prije nego što je Alburquerque uspio reagirati, njegova konjica je razbijena, a jedan od njegovih pješadijskih bataljona slomljen. Tokom potjere, Soultovi konjanici ne samo da su zaplijenili 16 španskih topova, već su i povratili najmanje 14 od 17 francuskih artiljerijskih oruđa izgubljenih kod Talavere.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Combat of Arzobispo, 8 August 1809". www.historyofwar.org. Pristupljeno 4. 5. 2023.