Bitka kod Nikopolja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bitka kod Nikopolja (Jean Froissart, 1398)

Nikopoljska bitka odigrala se 23. septembra 1396. kod mjesta Nikopolj na rijeci Dunav u Bugarskoj između križara kršćanske koalicije pod vodstvom ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog i Ivana, sina Filipa Hrabrog iz Burgundije te Osmanlija i Moravske Srbije predvođenih sultanom Bajazidom I i Stefanom Lazarevićem. Kršćansku koaliciju, koja je imala namjeru da oslobodi Carigrad osmanskog pritiska sačinjavala je hrvatska, ugarska, francuska, njemačka, engleska i poljska vojska.

Saveznici su u početku imali uspjehe a onda se desio totalni preokret. Križari su se našli uklješteni između vojske sultana Bajezida i njegovog vazala srpskog kneza Stefana Lazarevića i bili u potpunosti poraženi. Na hiljade ljudi je bilo ubijeno, 10.000 je bilo zarobljeno. Spasio se mali broj križara. Sam Žigmund se morao spasavati bjekstvom. Preko Carigrada, Dubrovnika i Splita vratio se u Ugarsku. Bitka je presudila konačno učvršćivanje Osmanlija na Balkanu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]