Bitka kod Salamine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bitka kod Salamine

Bitka kod Salamine, pomorska bitka[1] između združene flote grčkih polisa i flote perzijskog vladara Kserksa I. odvijala se u tjesnacu između otoka Salamine i kopna.[2] Pokretljivost grčkih brodova u uskom zaljevu pokazala se nadmoćnom nad brojnošću perzijskih brodova. Bitka je završila porazom Perzijanaca.

Bitka kod Salamine je bila pomorska bitka vođena između saveza grčkih gradova-država pod Temistoklom i Perzijskog carstva pod kraljem Kserksom 480. godine prije Krista. To je rezultiralo odlučujućom pobjedom brojno nadmoćnijih Grka. Bitka je vođena u tjesnacu između kopna i Salamine, ostrva u Saronskom zaljevu u blizini Atine, i označila je vrhunac druge perzijske invazije na Grčku. Kako bi blokirali napredovanje Perzijanaca, male snage Grka blokirale su prolaz Termopila, dok je saveznička mornarica kojom su dominirali Atinjani angažirala perzijsku flotu u obližnjem tjesnacu Artemisium . U nastaloj bici kod Termopila, pozadinska garda grčkih snaga je uništena, dok su u bici kod Artemisijuma Grci pretrpjeli velike gubitke i povukli se nakon gubitka kod Termopila. To je omogućilo Perzijancima da osvoje Fokidu, Beotiju, Atiku i Eubeju . Saveznici su se pripremili za odbranu Korintske prevlake dok je flota bila povučena na obližnje ostrvo Salamina. Iako brojčano nadjačani, grčki saveznici su bili ubijeđeni od strane atenskog generala Temistokla da ponovo dovedu perzijsku flotu u bitku, u nadi da će pobjeda spriječiti pomorske operacije protiv Peloponeza. Perzijski kralj Kserks je takođe bio željan odlučujuće bitke. Kao rezultat podmetanja od strane Temistokla (koje je uključivalo poruku direktno poslanu Kserksu u kojoj mu je dato do znanja da je veći dio grčke flote stacioniran u Salamini), perzijska mornarica je doveslala u Salaminski tjesnac i pokušala blokirati oba ulaza. U skučenim uslovima moreuza, veliki broj Perzijanaca bio je aktivna prepreka, jer su se brodovi borili da manevrišu i postali neorganizovani. Iskoristivši priliku, grčka flota se formirala i ostvarila odlučujuću pobjedu. Kserks se povukao u Aziju sa velikim delom svoje vojske, ostavljajući Mardonija da završi osvajanje Grčke. Sljedeće godine ostatak perzijske vojske bio je odlučno poražen u bici kod Plateje, a perzijska mornarica u bici kod Mikala . Perzijanci više nisu pokušavali da osvoje grčko kopno. Ove bitke kod Salamine i Plateje stoga označavaju prekretnicu u toku grčko-perzijskih ratova u cjelini; od tada pa nadalje, grčki polisi će preuzeti ofanzivu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Battle of Salamis". World History Encyclopedia (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 2. 2022.
  2. ^ "Battle of Salamis | ancient Greece-Persia | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 2. 2022.