Idi na sadržaj

Bitka kod Ticina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bitke Drugog punskog rata

Bitka kod Ticina odigrala se u novembru 218. p. n. e. između vojske Kartage pod Hanibalovom komandom i vojske Rimske Republike pod komandom Publija Kornelija Scipiona. Bitka je bila na sjeveru Italije, kad je Hanibal prešao Alpe. To je bila jedna od bitaka Drugog punskog rata i prva bitka na italijanskom tlu.

Uvod[uredi | uredi izvor]

Nakon što je Hanibal napustio Španiju, rimska armija pod komandom Publija Kornelija Scipiona poslana je u Masiliju (današnji Marselj), da bi zaustavila napredovanje Hanibala. Dvije armije su ukrstile puteve na Roni, ali u razmaku od nekoliko dana, tako da su Rimljani zakasnili. Scipion ostavlja armiju da nastavi prema Španiji prema preostalim kartaginjanskim trupama, a on sam se vraća u Italiju.

Bitka[uredi | uredi izvor]

Hanibal prelazi Alpe i dolazi u današnju sjevernu Italiju. Tu regrutira lokalna galska plemena. Kad je Hanibal čuo da se Scipion vratio krenuo je prema njemu da pokaže snagu kartaginjanske vojske. Publije Kornelije Scipion je isto tako bio spreman za obračun. Sreću se na rijeci Ticin i obje armije tu prave logor.

Kreću u obračun samo sa dijelom svojih armija. Hanibal je vjerovatno u bitku krenuo sa većinom od svojih 6.000 konjanika, koji su mu ostali nakon prelaska Alpa. Scipion je krenuo sa konjicom i malim brojem velita (laka pješadija sa kopljima ). Kad su se dvije armije srele zamješao se centar pun konjanika. Hanibal je međutim čuvao svoju numibijsku konjicu na krilima, pa im naređuje da napadnu sa strane velitsku formaciju. Rimska linija je bila probijena, pa su se Rimljani razbježali i vratili u svoj logor.

Posljedice[uredi | uredi izvor]

Gubici na obje strane su bili mali, jer je glavnina armija ostala netaknuta. Ipak bitka kod Ticina ohrabruje Gale da se pridruže Hanibalu. Ubrzo je cijela sjeverna Italija bila Hanibalov saveznik, a sa galskim i ligurskim trupama, Hanibal ponovo raspolaže sa 40.000 vojnika. Hanibalova armija je bila spremna za invaziju Italije.

Publije Kornelije Scipion je povrijeđen u bici i povlači se do rijeke Trebija. Njegova armija je očuvana, a on čeka pojačanje i dolazak armije pod komandom konzula Tita Sempronija Longa. Ta armija koju očekuju povučena je sa Sicilije. Sljedeća bitka je bitka kod Trebije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]