Bitka kod Winterthura (1799)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bitka kod Winterthura 27. maja 1799. bila je važna akcija između elemenata Dunavske armije i elemenata habsburške vojske, kojom je zapovijedao Friedrich Freiherr von Hotze, tokom rata Druge koalicije, u okiru Francuskih revolucionarnih ratova. Gradić Winterthur udaljen je 18 km sjeveroistočno od Züricha, u Švicarskoj. Zbog položaja na raskrsnici sedam puteva, vojska koja je držala grad kontrolisala je pristup većem dijelu Švicarske i punktovima koji prelaze Rajnu u južnu Njemačku. Iako su uključene snage bile male, sposobnost Austrijanaca da izdrže svoj 11-satni napad na francusku liniju rezultirala je konsolidacijom tri austrijske snage na visoravni sjeverno od Züricha, što je dovelo do francuskog poraza nekoliko dana kasnije.

Do sredine maja 1799. Austrijanci su preuzeli kontrolu nad dijelovima Švicarske od Francuza dok su ih snage pod zapovjedništvom Hotzea i grofa Heinricha von Bellegardea potisnule iz Graubindenskih Alpa. Nakon što je porazila Dunavsku armiju Jean-Baptistea Jourdana od 25.000 ljudi u bitkama kod Ostracha i Stockacha, glavna austrijska vojska, pod zapovjedništvom nadvojvode Karla, prešla je Rajnu kod švicarskog grada Schaffhausena i pripremila se za ujedinjenje s vojskama Hotzea i Fridrika Josipa, grofa od Nauendorfa, na ravnicama koje okružuju Zürich.

Francuska Helvetska i Dunavska armija, sada obje pod zapovijedanjem Andréa Masséne, nastojale su spriječiti ovo spajanje. Masséna je poslao Michela Neya i malu mješovitu konjicu i pješadiju iz Züricha da zaustave Hotzeove snage kod Winterthura. Unatoč oštroj borbi, Austrijanci su uspjeli potisnuti Francuze iz gorja oko Winterthura iako su obje strane imale velike gubitke. Nakon što je početkom juna došlo do ujedinjenja habsburških vojski, nadvojvoda Karlo napao je francuske položaje u Zürichu i prisilio Francuze da se povuku preko Limmata.