Bitka na mostu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bitka na mostu
Muslimansko osvajanje Perzije
DatumNovembar 634.
LokacijaEufrat, u blizina grada Kufe, Irak
Ishodpobjeda Perzijskog carstva
Sukobljene strane
Muslimani Perzijsko Carstvo
Komandanti
Ebu Ubejd ibn Takfi
Musena ibn Haris
Behmen Jedhoje
Vojne jedinice
8,000 - 9,000
30,000
Žrtve
4,000 nepoznato

Bitka na mostu je bitka između muslimanske vojske Rašidunskog halifata i snaga Perzijskog carstva. Dvije vojske su se nalazile na različitim stranama Eufrata i morale su preći most, pa je zbog toga bitka dobila ime bitka na mostu. Jedina je značajnija pobjeda Perzijskog carstva nad muslimanskim snagama.

Omer ibn el-Hattab je poslao Ebu Ubejda u Irak da preuzme komandu od Musene ibn Harisa. Perzijske snage je vodio Behmen Jedhoja i dvije vojske su se susrele u blizini grada Kufe, svaka na suprotnim stranama rijeke Eufrat.

Ebu Ubejd je odlučio da muslimani prvi krenu preko mosta, iako se sve vojskovođe nisu slagale sa tom odlukom. Kada je jedan dio islamske vojske prešao most a drugi bio još u prelasku, muslimani su upali u zamku, i Perzijanci su poslali svoju pješadiju i slonove. Perzijski bojni slonovi su preplašili arapske konje i to je izazvalo pomutnju u islamskoj vojsci i vojska je počela da se povlači. Veliki dio njih se utopio u rijeci, dok je sam Ebu Ubejd ibn Takfi odbio da se povuče, međutim njegovog konja je oborio bijeli perzijski slon - vođa bojnih slonova i pogazio Ebu Ubejda. Kada je Ebu Ubejd poginuo glavnu komandu je preuzeo Musena ibn Haris koji je takođe odbio da se povuče, međutim na kraju muslimani su pretrpjeli poraz sa oko 4000 poginulih, oko polovine cjelokupne vojske.

Behmen Jedhoje nije išao u potjeru za arapskom vojskom.