Idi na sadržaj

Bitka za Kupres (1994)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jesen '94 / Cincar '94
Rat u Bosni i Hercegovini
Datum20. oktobar – 3. novembar 1994.
LokacijaKupreška visoravan, Bosna i Hercegovina
IshodPobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a
Sukobljene strane
Armija Republike Bosne i Hercegovine
Hrvatsko vijeće odbrane
Vojska Republike Srpske
Komandanti
Mehmed Alagić
Tihomir Blaškić
Ratko Mladić
Vojne jedinice
7. korpus Armije BiH
1. i 2. gardijska brigada HVO-a
Drugi korpus VRS-a

Bitka za Kupres bila je prva združena operacija Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u proljeće 1994. Tokom ove operacije zauzet je Kupres i veći dio Kupreškog polja. Trajala je od 20. oktobra do 3. novembra 1994. ARBiH je operaciju nazvao "Jesen '94", a HVO operacija "Cincar".

Prije operacije[uredi | uredi izvor]

U oktobru 1994. Armija Republike Bosne i Hercegovine počela je napadne operacije u zapadnoj Bosni i Hercegovini. Jedan od pravaca napada bio je i u području Kupresa u odgovornosti Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Područje Kupresa bilo je u rukama Vojske Republike Srpske, uključujući strateški važne prijevoje Malovan i Kupreška vrata. Armiji Republike Bosne i Hercegovine to područje bilo od je strateške važnosti jer bi oslobađanje ceste BugojnoLivno moglo bitno popraviti rute opskrbe iz Dalmacije prema srednjoj Bosni. S druge strane, i HVO-u je to područje bilo zanimljivo jer bi uklanjanje jedinica Vojske Republike Srpske s Kupreške visoravni smanjilo vjerovatnoću za napad Vojske Republike Srpske prema Šuici, Livnu i Tomislavgradu. Stoga je donesena odluka o uključivanju snaga HVO-a u operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Cilj[uredi | uredi izvor]

Cilj operacije bilo je zauzimanje Kupresa i Kupreškog polja, otvaranje puta prema Bugojnu i Livnu te otklanjanje opasnosti od napada na Šuicu.

Rezultat[uredi | uredi izvor]

Zauzeto je područje ukupne površine 400 km2, Vojska Republike Srpske odbačena je dalje od planine Cincar, otvorena je cesta Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam Kupres i okolna sela. Velik uspjeh operacije bila je i koordinacija Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a, čime se pokazalo da bi njihova daljnja saradnja promijenila stratešku situaciju u ratu u Bosni i Hercegovini.