Bitka za Lugove

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rat u BiH
Bošnjačko-hrvatski sukob
Datum 24. maj 1993 - 6. juni 1995.
Lokacija Lugovi,Federacija BiH
Ishod Pobjeda Armije BiH
Neuspjeli napad hrvatskih snaga
Sukobljene strane
Armija BiH Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg HVO Flag of Herceg-Bosna.png
Komandanti
Hazim Pugonja Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Damir Krišto Flag of Herceg-Bosna.png
Vojne jedinice
≈2200 ≈3750
Žrtve
10 mrtvih, 27 ranjenih 23 mrtvih, 44 ranjenih

Bitka za Lugove je jedna od presudnih borbi za spajanje hrvatskih snaga u Busovači i Kiseljaku.

Bitka[uredi | uredi izvor]

Operacija je počela 24.maja ranom zorom. HVO je napao Lugove ali napad je brzo propao zbog terena i toga što u Lugovima se nalazila četa vojne policije 733. brigade, "Murgini labudovi". Sljedećih dana nije bilo većih okršaja osim artiljerijskih udara sa obje strane. Hrvati su pripremali obnoviti napad ali Bosnjaci su bili brži i 5. juna krenuli u napad. Napad bošnjačkih snaga je iznenadio HVO i zbog toga su se povukli ka Busovači. Bosanska strana je prema nekim izvorima koristila improvizovana artiljerijska oružja, koja su imala psihološko dejstvo na neprijateljske vojnike. Tokom bosanske ofanzive zaplijenjena su velika materijalno-tehnološka sredstva u vidu naoružanja

Hrvate je dodatno pogodio manjak morala zbog informacije o pogibiji komadanta Damira.

Posebno vezano za tu bitku je to što je hrvatska strana pustila jednog zarobljenika da ide ka položajima Armije i da im kaže da se Hrvati povlače i da Bošnjaci time upadnu u zasjedu, ali zarobljenik to nije učinio. Po dolasku na položaje Armije dotični se predaje i vodi se na ispitivanje gdje saznaju istinu.