Blanda Höller

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Blanda Blandina Höller je bila profesionalna koncertna umjetnica i muzička pedagoginja koja je djelovala u Sarajevu tokom austrougarske uprave.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena 29. decembra 1882. godine, kćerka kapetana Edmunda Höllera i Zagrepčanke Ide Dežman. Poduku iz violine joj je davao stražmeštar u Pljevlju, a neko vrijeme je bila i samouka. Primljena je na Prvi obrazovni tečaj Bečkog konzervatorija. Studirala je u klasi profesora Jakoba Moritza Grüna u periodu 1899/1900-1901/1902 gdje joj je uručen orden Gesellschaftsmedaille za specijalni akademski uspjeh. Nakon završetka studija, dolazi u Sarajevo gdje započinje koncertnu djelatnost. U septembru 1902. godine je nastupila na koncertu zajedno sa Vojnom muzikom pod vodstvom Eduarda Hegeera. Nastupila je na koncertu 18. marta 1905. godine u Beču, a 9. aprila je nastupila u Bratislavi, u okviru dnevne matineje u Slovačkom državnom teatru. Zabilježen je koncert održan 4. septembra 1920. u Kärntenu u koncertnoj sali gostionice Pošta. Dalje nastavlja priređivati koncerte i u Sarajevu, gdje je redovito nastupala u okvirima muzičkih dešavanja organiziranih od strane Oblasne muzičke škole ali i Sarajevske filharmonije.

Radila je kao privremena redovna učiteljica violine u Hrvatskom glazbenom zavodu, od 29. septembra 1905. godine sve do školske godine 1909/1910. Kasnije je djelovala kao nastavnica u Sarajevu u Oblasnoj muzičkoj školi u periodu od 1920 do 1925/1926.

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Paćuka, Lana. Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva. Sarajevo: Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, 2019.

Reference[uredi | uredi izvor]